Mindig olvasd el a címkét, ha ilyen húst veszel: ezt sokan meg se nézik a boltokban

Mindig olvasd el a címkét, ha ilyen húst veszel: ezt sokan meg se nézik a boltokban

agrarszektor.hu
A felvágottak vagy a virslik esetében kihívást jelent a vásárlók számára, hogy a több tucat termék közül a legjobbat próbálják meg kiválasztani. A baconök esetében hatalmas könnyítés, hogy bár a kínálat hasonlóan széles, egy jó bacon nem hazudik, és a gyártók trükközni sem nagyon tudnak vele. Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatója felhívta rá a figyelmet, a jó bacont nem színezik, nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindenféle felvágottra igaz, hogy minél magasabb a hústartalma, és minél kevesebb mesterséges hozzávalót tartalmaz, annál jobb minőségű termékről van szó. Mégis nehéz megtalálni a szupermarketekben a legkiválóbb tarját, párizsit vagy éppen virslit, mert egyebek mellett a színezőanyagok használata valamint a figyelemfelkeltő csomagolások is megtéveszthetik a vásárlókat - derült ki a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. közleményéből. Teljesen más a helyzet a baconök piacán, ahol konkrét lépéseket követve a vevők már azelőtt meg tudják állapítani egy-egy terméknek a minőségét, hogy megkóstolták volna, mutatott rá Kovács Péter, a vállalat kereskedelmi igazgatója.

Legelőször azt kell tisztázni, hogy a bacon és a szalonna nem egy és ugyanaz, utóbbi ugyanis a sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet jelenti, amit árulhatnak bőrrel és bőr nélkül is, míg a bacon oldalszalonnából készült, bőr nélküli és vékonyabb szeletelésű. A húst vagy füstöléssel, vagy főzéssel és füstöléssel tartósítják, de nem mindegy, hogy hogyan

- fogalmazott Kovács Péter.

A szín nem mérvadó, a címke annál inkább

A boltok széles bacon választéka megnehezítheti a választást. Kovács Péter ajánlása szerint elsőre azt érdemes megvizsgálni, hogy a baconszeletek mennyire zsírosak. Rögtön gyanús lehet, ha a csomagolás nem átlátszó, ami azt feltételezi, hogy a gyártónak valami rejtegetnivalója van. A szakember azt is elmondta, hogy a bacon zsíros része ideális esetben másfél centiméternél nem lehet vastagabb. Az viszont, hogy milyen a színe, egyáltalán nem mérvadó, ez alapján nem lehet róla ítéletet mondani.

A hús színe és persze az íze is változhat a sertés fajtájától, takarmányától, a vágás, sőt még a feldolgozás módjától is. Azt viszont ajánlott szemügyre venni a csomagoláson, hogy mekkora a hústartalma az adott terméknek, hiszen a minőségét ez nagyban befolyásolja

- magyarázta Kovács Péter.

Hozzátette, amennyiben egy bacon összetevőinek listája végeláthatatlanul hosszú, azt rögtön helyezzük is vissza a polcra, ugyanis egy jó bacont nem színeznek, és nem adnak hozzá felesleges adalékanyagokat sem. Amivel biztosan szembetaláljuk majd magunkat böngészés közben, az a só, hiszen ezzel tartósítják a húst. A prémium baconjéről ismert Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója arra is figyelmeztetett, a cukor, a dextróz és a maltrodextrin szavaknak semmiképp sem szabad szerepelnie a címkén. Végezetül kiemelte, rengeteget számít a csomagolás is, amely ha megfelelő, akkor hosszú ideig megőrzi a bacon frissességét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?