Fontos hírek érkeztek a körtéről: ezeket nem árt tudni

Fontos hírek érkeztek a körtéről: ezeket nem árt tudni

agrarszektor.hu
Erős kereslet és magas árak jellemzik a körte világpiacának jelenlegi helyzetét, néhol már fogyóban a készletek. A kereslet fokozatosan erősödik, különösen a kisebb méretű gyümölcsök iránt. Íme, itt egy kis világpiaci kitekintés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A körte világpiaca stabil: a kereslet fokozatosan erősödik, különösen a kisebb méretű gyümölcsök iránt, ezért az árak is egyre magasabbak. Belgiumban február folyamán 30%-os áremelkedést regisztráltak, a kisebb méretű gyümölcsök nagyon keresettek. Németországban egyre több az import áru, különösen Dél-Afrikából érkeznek jelentős mennyiségben tételek. Svájcban egyre nő a biokörte piaca, és fokozatosan teret nyernek a klubfajták. Olaszországban a belga helyzethez hasonlóan a nagyobb gyümölcsök hiánya hajtja fel az árakat a kisebb méretosztályokban, míg Spanyolországban a kisebb termés miatt hiány van, magas árakkal. Dél-Afrikában jégesők sújtották a legfőbb termesztőkörzeteket, ami minden bizonnyal az export visszaesésével jár majd - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia

A rettenetesen szenvedő holland almapiachoz képest a körte értékesítése jól halad, a Doyenné du Comice már el is fogyott, most a Conference és a Gieser Wildeman fajták fogynak. Az idei szezonban az árak kifejezetten kedvezően alakulnak, ráadásul Olaszország is nagy tételben vásárolt holland Comice körtét, mivel az olaszok évről-évre egyre kisebb területen termesztenek körtét, és az ázsiai márványpoloska terjedése miatt növényvédelmi problémáik is vannak. Hollandiában a Conference értékesítése is jól halad, Európából és a tengerentúlról is rengeteg megrendelés érkezik.

Belgium

A szezon második felében is jó kereslettel, simán folyik az értékesítés. Az árak februárban 30%-kal emelkedtek, érdekes módon főleg a kisebb méretosztályokban, a nagyobb körték ára inkább stagnált.

Németország

Egyre csökken a német piacon az olasz, holland, belga és német áru részaránya, a növekvő keresletet elsősorban Dél-Afrikából érkező tételekkel, főleg Bon Chretien, Rosemarie, Celina és Cheeky fajtákkal elégítik ki az áruházláncok. Az importáru minősége kiváló, ennek is köszönhető, hogy hamar nagy népszerűségre tett szert a német fogyasztók körében, az árak viszont valamivel alacsonyabbak a tavalyiaknál.

Svájc

A svájci értékesítések is dübörögnek: decemberben 40%-kal több biokörtét sikerült eladni (191 tonnát), mint egy évvel korábban, ráadásul nagyon jó volt az idei belföldi termés. Egyre nő a klubfajták jelentősége, például a 2018-ban bevezetett Fred gyorsan közkedveltté vált, és ma már Nyugat-Európa összes tradicionális körtetermesztő körzetében megtalálható, Svájcban tavaly már 200 tonnát takarítottak be.

Olaszország

A nyári hőhullámok miatt Olaszországban gondok vannak a gyümölcsmérettel, és ez a fő fajtákat is érinti (Abate, Vilmos). A Santa Maria és a Kaiser fajták esetében értékesítési nehézségekről is beszámoltak piaci szereplők, Belgiumból és Hollandiából például nagy tételben érkezett Conference. Továbbra is folytatódik az olasz körtetermő terület zsugorodása, Emilia Romagna tartomány Ferrara körzetében például 2013 és 2022 között 22 ezerről 15 ezer hektárra csökkent a termőterület, de előre láthatólag 2023-ban sem áll meg az ültetvények kivágása, ami különösen az Abate fajtát érinti.

Spanyolország

Különösen a nagyobb méretű gyümölcsökből jelentős hiány van Spanyolországban, ami nem is csoda, hiszen Lleida, Aragónia és Navarra tartományokban is 30-35%-os volt az áprilisi fagyok miatti terméskiesés (egyes körzetekben 60%). A júniusi és júliusi hőhullámok a gyümölcsméretet befolyásolták, ráadásul a gyümölcs formájával kapcsolatosan is vannak problémák. Jól értékesíthető a Conference, a Vilmos és a Bartlett, viszont a Blanquilla iránt továbbra is csökken a kereslet (korábban Izrael nagy mennyiségben importálta ezt a fajtát, egészen addig, amíg a törökök Santamaria fajtája ki nem ütötte, illetve Görögország is sokat vásárolt, de az importot lassan felváltotta a belföldi termesztés, és most már önellátóvá váltak). Komoly probléma az ágazatban a termelési költségek emelkedése, ami a 30%-ot is meghaladta, ráadásul egyelőre nem látni, hol a vége az inputok drágulásának.

Franciaország

A holland helyzethez hasonlóan a franciáknál is inkább az alma piaca van bajban. A körte értékesítése ehhez képest sokkal simábban folyik, és mivel nincs túltermelés Európában, az árak a tavalyihoz hasonlóak.

Dél-afrikai Köztársaság

A fő termesztőkörzeteket sújtó jégesők miatt eredetileg 6%-kal becsülték kisebbre a dél-afrikai exportvolument a tavalyinál, de egyes vélemények szerint a visszaesés inkább 8-9% lesz. Egyelőre akadoznak a szállítások: az előző évhez képest eddig 40%-kal kevesebb árut hajóztak be Európa felé, az Egyesült Királyságba pedig 57%-kal kevesebb dél-afrikai áru érkezett, a Közel-Keletre 14%-kal, Oroszországba és a Távol-Keletre pedig legalább 30%-kal kisebb volument sikerül értékesíteni. Jó hír viszont, hogy ez az első olyan év, amikor jelentős mennyiség kerül a kínai piacra, itt elsősorban a piros színeződésű Forelle fajta jó értékesítése tűnik reményteljesnek.

Egyesült Államok

Az USA körtetermése az utóbbi évtizedben folyamatosan csökken, de az idei szezonban betakarított mennyiség nagyjából megegyezik a tavalyival, csak minimális visszaesés tapasztalható. Ennek megfelelően a készletszintek is a tavalyihoz hasonlóan alakulnak. A zöld és a vörös Anjou kínálata megfelelő, sőt, akciókkal próbálják növelni fogyasztását, míg a nyári körték, mint például a Bartlett és a Bosc már elfogytak.

Argentína

Az USDA előrejelzései szerint Argentínában a tavalyinál 25%-kal nagyobb termés várható az ideális időjárási körülményeknek köszönhetően, ami 700 ezer tonna körüli volument jelent az előző évben betakarított 560 ezer tonnát követően. Ezért az export várhatóan 277-rőll 325 ezer tonnára nő az idén, viszont a növekvő mennyiség ellenére az argentin exportőröknek komoly gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie. A magas infláció, a kormányzat által elrendelt devizakorlátozások és árstopok miatt igen nehéz hosszabb távon tervezni, ráadásul az importkorlátozások miatt a következő évet előkészítő inputanyagok beszerzése sem lesz egyszerű feladat. A fentiek eredményeképp az argentin termelők minden bizonnyal későbbre halasztják majd beruházásaikat és új telepítéseiket, amelyek költsége hektáronként 50 ezer dollár körüli (18,7 millió forint – jégvédő hálóval, valamint kettős célú, fagyvédelmi feladatokat is ellátó öntözőrendszerrel felszerelve), míg szakértői becslések szerint 1 kg körte előállítási önköltsége Argentínában jelenleg 0,26 dollár, azaz 97 Ft körül alakul. Az orosz-ukrán háború miatt tavaly Argentína a szokásosnál jóval kevesebb körtét tudott Oroszországba exportálni, idén azonban Campana kikötőjéből már indulnak szállítmányok Szentpétervárra, ahol a citrusfélék átrakására szolgáló létesítményt használják. Rio Negro és Neuquén körzetekben 37%-kal esett vissza az orosz export, így Brazília lett az argentin körte legnagyobb felvásárlója 102 ezer tonnával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03