Aggasztó dolog derült ki az ivóvízről Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Aggasztó dolog derült ki az ivóvízről Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az ENSZ 2023-as vízügyi világjelentése szerint a Földön az emberek több mint egynegyedének nincs tiszta ivóvize, csaknem felének pedig nincs hozzáférése WC-hez. A szakértő szerint a jövőben Magyarországon is veszélybe kerülhet egészséges ivóvízhez való hozzájutás, amit egészen mostanáig adottnak vettünk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ környezetvédelmi mérnöke szerint mostanra már hazai viszonylatban is látható, hogy sokszor probléma az egészséges ivóvízhez való hozzájutás, főleg a nyári időszakban. A szakértő szerint ez később várhatóan még komolyabb gond lesz - olvasható az Infostart oldalán. Bufa-Dőrr Zsuzsanna szerint a magyarok szerencsésnek mondhatják magukat az ivóvíz mennyiségét és minőségét illetően is. Az országban elsősorban mélységi, védett rétegvízbázisokat használnak ivóvíz-ellátásra, illetve parti szűrésű vízbázisokat - mint például a fővárosban is. Mennyiségi problémák ritkábban vannak, minőségi problémák viszont az elmúlt években annál gyakrabban előfordultak, amelyek során a mélységi vízbázisokban lévő arzén okozott gondot. A szakértő szerint a mára kiépült vízminőség-javító technológiák eredményeképpen viszont már elenyésző számú településen okoz problémát az arzén.

A vízbázisok az olyan felszíni, szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben is védettek, mint például a mikroszennyezők, gyógyszermaradványok. Az ENSZ jelentése többek között arra mutat rá, hogy a víz 70%-át a mezőgazdaság használja fel, illetve hogy az elmúlt 40 évben évente durván 1%-kal emelkedett a vízfelhasználás. A hazai viszonyok alapján Magyarországon is jelentős mennyiségű vizet használnak a mezőgazdaságban.

Ismereteim szerint azért viszonylag alacsony százalékban öntözik a mezőgazdasági területeket. Szerencsére minden vízfelhasználással szemben elsőbbséget élvez az ivóvíz

- mondta Bufa-Dőrr Zsuzsanna.

A népegészségügyi hatóság adatai alapján Magyarországon az emberek nagyjából 95%-a közműves ivóvízzel ellátott. További 3%-uk egyedi vízellátórendszerekből kapja az ivóvizet, melyek régi téeszterületek, külterületi üzemek. A lakosság 2%-ának, vagyis körülbelül 200 ezer embernek az ivóvízellátása ma is ismeretlen. Ők elsősorban a saját kútjuk vizét használhatják, vagy a közműves vízellátórendszerből, közkifolyóról juthatnak ivóvízhez. Egyik ellátás sem biztonságos, a magánkutas ellátás esetén a mikrobiológiai vízminőség, vagy a nitrit és nitrát okozhat kockázatot. Bufa-Dőrr Zsuzsanna szerint az is problémás, ha az emberek nincsenek tisztában ennek a vízfogyasztásnak a kockázataival.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03