Áll a bál a magyar borászoknál: érik a krízis, kifakadtak a termelők

Áll a bál a magyar borászoknál: érik a krízis, kifakadtak a termelők

agrarszektor.hu
Óriási a bizonytalanság a magyar borpiacon: a kiskereskedelmi láncok az átadási árak csökkentésére akarják rávenni a borászokat. A hazai bor- és szőlőtermelők számára ugyanakkor most nemhogy az ármérséklés, de az áremelés elmaradása is végzetes lehet. A magyar borászok már évek óta próbálkoznak az átadási árak emelésével, ha ez idén sem sikerül, annak az egész ágazatra nézve drasztikus következményei lehetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kiskereskedelmi láncok arra próbálják meg rávenni a magyar borászokat, hogy csökkentsék az átadási áraikat - írta meg a Világgazdaság. A kereskedelmi láncok azzal érvelnek az árcsökkentés mellett, hogy vannak olyan nyersanyagok, amelyeknél elkezdődött az árcsökkenés, és ezért az azokból készült élelmiszerek elkészítésének költsége is alacsonyabb lett. A bor, és az áremelkedések, valamint az utóbbi hónapok árcsökkentéseinek alkalmával legtöbbet emlegetett tej és tejtermékek között viszont lényeges különbség van: a borászok nem emeltek olyan mértékben átadási árat, mint a tejfeldolgozók, sőt, még annyival sem növelték az áraikat, mint amennyivel a bekerülési költségeik növekedtek, így nem is tudnak most engedni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos adatai kiderült, hogy a bor és a pezsgő árnövekedésének dinamikája hasonló volt, ugyanakkor a drágulásuk később kezdődött, és annak mértéke jóval alatta maradt az alapvető élelmiszerekének. Ugyanakkor több borász is arról számolt be, hogy egy-egy konkrét termékének a beszállítói az árát csak a borpiaci átlagnak megfelelően emelte, az üzletekben viszont ugyanazt annak többszörösével drágítva, egyes esetekben akár 50%-kal is magasabb áron kínálták.

A másik fontos szempont, ami a jelenlegi helyzetben szintén inkább az áremelés felé mutatna, hogy a borászok termékeinek jelentős része nem azonnal kerül a piacra, a borokat és a pezsgőket hosszabban, sok esetben több évig kell érlelni. Ezt az időszakot, illetve a készülő terméket pedig finanszírozni kell, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben szintén jelentős többletterhet jelent. Többek szerint, ha rájuk erőltetik az árcsökkentést, sőt, akár csak azt, hogy ne emeljenek még kismértékben sem árat, akkor az a haszon vész el, amiből megélnek a borászok, ezért nekik ezt a termékláncban tovább kell hárítaniuk, amit csak a szőlőtermelők felé tehetnek meg. 

Márpedig a szőlészetben már az elmúlt időszak költségnövekedése előtt sem volt tartalék. Egyik borász úgy fogalmazott, hogy megígérték a szőlőtermelőknek az idei szőlőáremelést, és ha most egy esetleges borárcsökkentés után vissza kellene mennie hozzájuk, hogy mégsem tudja a szőlő átvételi árát emelni, félő, hogy sokan felhagynának a termeléssel és kivágnák a tőkéket, vagy egyszerűen csak nem művelnék meg. Már most is elég gyakori, hogy a műveletlen szőlőkről a szomszédos területekre terjednek át a betegségek, ami ellen védekezni kell, tovább növelve ezzel a szőlőtermelés költségeit. A megkérdezett borászok szerint szinte borítékolható, hogy a következő egy-két évben több száz hektárral csökken a hazai szőlőterület, ami a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa statisztikája szerint 2022-ben mintegy 56 265 hektár volt.  

Hozzánk nem érkezett a kereskedőktől árcsökkentési igény, de most épp ellentétes irányban kellene mozogniuk az áraknak, és a borászoknak kellene árat emelni. Az elmúlt évben ugyanis csak az anyagjellegű költségeik 35-40%-kal növekedtek, miközben átadási áraikat legfeljebb 10%-kal tudták emelni

- mondta Frittmann János, a HNT frissen megválasztott elnöke. 

Az új HNT-elnök beszélt arról is, hogy a körforgásos gazdálkodás érdekében bevezetendő szabályok a borászokat is érintik, de még nem tudják, milyen mértékben. A legtöbben 50-80 forint körüli palackonkénti várható teherről beszéltek, és arról, hogy nem tudják, hogyan tudják ezt majd kigazdálkodni. Az új elnök válságosnak minősítette a borászat helyzetét, az egyes borászatoknál a jelenlegi körülmények között el fog tűnni a nyereség, vagy növekszik majd a veszteség. 

Az áremelés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a magyar borászok már évek óta mondják, hogy emelni kellene az átadási árakon. Ha a kiskereskedelmi láncok érdekei érvényesülnek, akkor ezt most nemhogy nem érik el, hanem még messzebb kerülnek tőle, mint korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03