Elképesztő, ami a hazai élelmiszeriparban zajlik: ez sok dolgot megváltoztathat

Elképesztő, ami a hazai élelmiszeriparban zajlik: ez sok dolgot megváltoztathat

Géntechnológia, génmódosítás, biotechnológia - mindannyian találkoztunk már ezekkel a szavakkal, de a mai napig egy kérdőjel lehet bennünk ezekkel kapcsolatban. Nem könnyű témáról van szó, így nem meglepő módon a vélemények is nagyon szerteágazók. Ha pedig mindezt a mezőgazdasággal emlegetjük egy lapon, még inkább feltehetjük magunknak a kérdést: miért van ezekre szükség, és, pontosan miről is van szó? Alábbi cikkünkben ezekre kerestük a válaszokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Még mielőtt bármibe is belemerülnénk, érdemes már az elején tisztázni, hogy pontosan

Mi is az a mezőgazdasági biotechnológia?

A mezőgazdasági biotechnológia az agráriumban alkalmazott biotechnológiai eljárásokat foglalja magába. Ide tartozik a génszerkesztés, a sejtek és szövetek tenyésztése, a mikroorganizmusok felhasználása a termőföld minőségének javítására, a termesztett növények és állatok genetikai tulajdonságainak módosítása, valamint a termelés hatékonyságának növelése

- válaszolta kérdésünkre Dr. Gócza Elen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Genetika és Biotechnológia Intézet kutatásért felelős intézetigazgató-helyettese, az Állatbiotechnológia Tanszék vezetője. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A biotechnológia pedig a biológia eredményeinek alkalmazását jelenti a technológiai fejlesztések területén. A genomika, a genetika dinamikusan fejlődő ága, amely a gének kölcsönhatásait és kapcsolatrendszerét vizsgálja. A géntechnológia a biotechnológia egy olyan területe, amely a molekuláris genetika és genomika eszköztárát használja. Ez a terület lehetővé teszi a génmódosított élőlények létrehozását kutatási célokra és a gyakorlati alkalmazásokra egyaránt

De miért van szükség a biotechnológiára az agráriumban?

A világ népessége folyamatosan növekszik, ezért az élelmiszerigény is egyre csak nő és nő. A biotechnológiai eljárások lehetőséget nyújtanak a hatékonyabb növénytermesztésre és állattenyésztésre, ami nagyobb terméshozamot és jobb minőségű terméket eredményez, ezáltal hozzájárulva az élelmiszer-biztonsághoz. A növények és állatok sokféle betegségnek és kártevőnek vannak kitéve, amelyek jelentős károkat okozhatnak. A biotechnológiai eljárások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a növények és állatok ellenállóbbá váljanak ezekkel a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

A biotechnológia segítségével ráadásul csökkenthető a vegyszerek használata, mivel a genetikailag módosított növények ellenállóbbak lehetnek a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Emellett a biotechnológia hatékonyabbá teheti a víz- és tápanyagfelhasználást, valamint csökkentheti a környezeti terhelést. Segíthet új fajták, hibridek és állatfajták kifejlesztésében is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kérdés, hogy mindennek milyen előnyei és hátrányai lehetnek?

Dr. Gócza Elen, mint fogalmazott, a mezőgazdasági biotechnológiának számos előnye van, mint például a termelékenység és a hatékonyság növelése, a termés- és állatbetegségek elleni védelem, a táplálékminőség és tápérték javítása, valamint az élelmiszerellátás biztonságának növelése. Hátrányai közé tartozik, a genetikai változatosság csökkenése, a környezeti hatások és néhány eljárás esetében felmerülhetnek egészségügyi aggályok is.

A géntechnológiai módszerrel nemesített növények mind a fejlődő, mind a fejlett világ fogyasztói számára hasznosak, mert a fogyasztói igényeket a speciális elvárásoknak megfelelően képesek biztosítani. A fejlődő világban élő ember ezáltal könnyebben jut tápanyagban gazdagabb, egészséges élelmiszerhez, amit saját maga is megtermelhet. Olcsóbban juthatunk magasabb fogyasztói igényeit kielégítő élelmiszerhez, amely egyúttal egészségmegőrző táplálkozását is szolgálhatja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A GM növények alkalmazása jó alapot biztosíthat a hosszú távon fenntartható fejlődéshez, mert alkalmazásával csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsájtása, a feldolgozás során felhasznált energia mennyisége. Egy laikusnak bizonyára nem teljes még a kép, így hát íme, néhány a hazai mezőgazdasági biotechnológiai kutatások főbb területei közül:

    • A termesztett növények és haszonállatok nemesítésének támogatása, a betegség- és stresszellenállásuk fokozása.
    • Kedvező tulajdonságú egyedek szaporítása, génbankokban való megőrzésük biztosítása, az ezekből az egyedekből előállított élelmiszeripari alapanyagok minőségének és biztonságának fokozása.
    • Faj- és fajta azonosításban, valamint nemesítésben alkalmazható molekuláris markerek kidolgozása és alkalmazása.
    • A kukorica génmódosítását lehetővé tevő módszer kidolgozása, ami lehetővé tette világszerte nagy területen termesztett kukorica hibridek előállítását.
    • A „Haploid Szomaklón” Nemesítési Módszer kidolgozása vezetett az első hazai biotechnológiai eredetű növényfajta, a "Dáma" rizs előállításához.
    • Sikeresen állítottak elő több vírusrezisztens burgonya vonalat.
    • Jelentős eredményeket értek el a vírusdiagnosztikában.
    • A növény-vírus kapcsolat kutatása nemzetközileg úttörő eredményekhez vezetett a géncsendesítés terén.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?