Elkészült a nagy terv? Kiderült, hogyan csökkentenék az élelmiszerárakat itthon

Elkészült a nagy terv? Kiderült, hogyan csökkentenék az élelmiszerárakat itthon

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a társadalmi konzultációt követően közzétette honlapján a tartós (konzerv- és fagyasztott) élelmiszerek piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatának végleges jelentését. A jelentés javaslatai erősítik az élelmiszerek hazai alapanyag-előállításának, gyártásának és kereskedelmének piaci versenyét, így hozzájárulnak az élelmiszerárak csökkenéséhez, amelyet a július elsején indult Árfigyelő rendszer is elősegít.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nemzeti versenyhatóság az év első felében folytatott gyorsított ágazati vizsgálatot, amelyben a konzerv- és fagyasztott élelmiszertermékek piaci versenyének esetleges torzulásait és korlátozódását elemezte. A vizsgálatot nyílt társadalmi konzultáció követte, amelynek során a GVH egyeztette a jelentéstervezet tartalmát és javaslatait a hazai élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezetekkel, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel. A jelenléti konzultáció során érkezett észrevételeket a hatóság feldolgozta és beépítette végleges jelentésébe, hogy megállapításai és javaslatai révén a lehető legszélesebb szakmai konszenzussal segíthesse az élelmiszerárak csökkenését - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Utóbbiak közé tartozik többek között a zöldségek és gyümölcsök hazai termelésének ösztönzése öntözőrendszer-telepítési támogatásokkal, a megújuló energiaforrások használatának támogatásával, a mezőgazdasági szakképzés célszerűsítésével, valamint az automatizálást célzó fejlesztésekkel, termelői összefogással. Emellett a GVH javasolja, hogy a tartós termékek csomagolása minél inkább fenntartható, a körforgásos gazdaság elvének megfelelő irányokba mozduljon el, amely jelentős költségmegtakarítási potenciállal is kecsegtet.

A GVH szakértői feltárták azt is, hogy a kiskereskedők 2022-benmagasabb nyereséget realizáltak a vizsgált tartós élelmiszereken, mint a tejtermékeknél (ez utóbbit termékcsoportot a GVH párhuzamosan vizsgálta). A jelentésben kiválasztott tartós élelmiszerek esetében 25-35% között mozgott a kiskereskedők bruttó árrése 2022-ben, ami jelentősnek tekinthető. Találtak olyan termékeket (p. gyorsfagyasztott zöldborsó vagy morzsolt csemegekukorica), amelyek esetén a bruttó árrésbe épített átlagos nyereséget megháromszorozták. Az élelmiszerpiaci versenyt élénkíti a vizsgálat javaslatai mellett a GVH július elsején indult online árfigyelő rendszere is, amelyet az indulástól számított első hónapban mintegy 760 ezer egyedi látogató keresett fel, összesen nagyjából 52 millió letöltést hajtva végre az oldalon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árak napi szintű összehasonlíthatósága révén a kereskedők között jelentősen erősödött az árverseny, az árfigyelő az élelmiszerek árának napi gyakoriságú csökkentésére kényszeríti a multinacionális láncokat. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium elemzése szerint az árfigyelő egy hónap alatt legalább 2 százalékponttal járult hozzá az élelmiszerinfláció csökkentéséhez. A versenyhatóság jelentése a javaslatok mellett ismételten leszögezte azt is, hogy a magyar családok és a nyugdíjasok védelme érdekében a GVH fokozza a versenyt az élelmiszeripari szektorban. Mindezt megerősítik a közelmúltban a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi piacokon árrögzítés és megtévesztő reklámozás miatt indult versenyfelügyeleti eljárások i

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?