Nyerhet az exporton a magyar dinnyeágazat?

Nyerhet az exporton a magyar dinnyeágazat?

agrarszektor.hu
Még javában dübörög a dinnyeszezon Magyarországon, az elmúlt évekhez képest pedig több változást is tapasztalgattunk az árak és az export-import tekintetében is. Ám ez nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte is igaz: az EU legnagyobb görögdinnye-termesztő tagországai Spanyolország, Görögország és Olaszország. Spanyolországban az aszály, Olaszországban az özönvízszerű esőzések miatt terméscsökkenésre számítanak az idén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Eurostat adataiból kiderült, hogy Spanyolország - ami a világ vezető görögdinnye-exportőre - 2023 első öt hónapjában 47 százalékkal több (165,5 ezer tonna) görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint 2022. azonos periódusában.

Görögország csökkentette (-4 százalék, 25,1 ezer tonna) szállításait az unió belső piacára ugyanekkor. A közösség nettó importőr görögdinnyéből, az Eurostat adatai szerint 510 ezer tonna görögdinnyét importált a harmadik országokból, míg kivitele a harmadik országok felé 180 ezer tonna volt 2022-ben. Az idei év első öt hónapjában a behozatal 11 százalékkal 225,3 ezer tonnára csökkent, míg a kivitel 12 százalékkal 38,9 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest. A vezető beszállító Marokkó volt, ahonnan 40 százalékkal kevesebb, 86 ezer tonna görögdinnye érkezett

- írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan korábban lapunk is megírta, a változó időjárási viszonyok és az éghajlatváltozás mélyreható hatással van a spanyol görög- és sárgadinnye ágazatra. Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a mezőgazdasági gyakorlatok javítására irányuló proaktív intézkedések elfogadásával azonban az ágazat leküzdheti a kihívásokat.

Fordulat a hazai piacokon

Magyarországon 2,49 ezer hektár termőterületről 101,3 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2022-ben, ami 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől. Szakértők szerint a görögdinnye termőterülete az idén 2800 hektár körül alakult, amelyről 125 ezer tonna görögdinnyét takaríthatnak be – derült ki a KSH adataiból. Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára nemrégiben elmondta, hogy a hazai termőterület 2019 óta tartó csökkenése visszafordulni látszik, idén több mint 10%-os növekedés várható. A 2022-es 2400 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2800 hektárra bővült, így idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek ki Magyarországon, ami a 10 kg/fő/év körül alakuló belföldi fogyasztáson túl egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualapot jelent. Ahhoz képest, hogy korábban akár egy tízkilós gyümölcsöt is meg kellett vásárolni ahhoz, hogy dinnyéhez jussunk, emiatt elég körülményes volt a hazaszállítása is, ma már számos változatban kapható a nyári slágergyümölcs.

A görögdinnye volumenében az egyik legjelentősebb exporttermék a zöldség-gyümölcs kategóriában, külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. A KSH adatai szerint Magyarország görögdinnyeimportja 12 százalékkal 4,54 ezer tonnára nőtt 2023 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A görögdinnye vezető beszállítója egyébként Görögország lett, ahonnan 19 százalékkal több, 1,16 ezer tonna görögdinnye érkezett. A beszállítók sorában Spanyolország került a második helyre 981,7 tonnával, hiszen 2022. január és május között 1,11 ezer tonna érkezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet az árakkal?

A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a hazai szezont megelőzően a 19. héttől a spanyolországi, a görögországi, a marokkói és az olaszországi görögdinnye volt jelen. Idén a belföldi görögdinnye a 27. héten lépett a piacra, a hosszú csíkost 440 forint/kilogramm áron értékesítették. A görögdinnye ára is nőtt, így egy kilogramm 263 forint volt 27-34. héten - ez 2 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

Ami pedig megnyugvásra adhat okot, az az, hogy július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei átfogó ellenőrzést tartott a dinnye esetében. A hatósági szemle - a minél átfogóbb és szélesebb körű ellenőrzés érdekében - változatos helyszíneken történt, így az útmenti árusok, valamint a zöldség-gyümölcs boltok, hétvégi és nagybani piacok mellett áruházi beszállító vizsgálatára is sor került. Az ellenőrzések valamennyi helyszínen az áruk minőségére, a jelölési követelmények betartására, valamint a nyomonkövethetőségre összpontosítottak. A tapasztalatok alapján pedig elmondható, a dinnyék minőség szempontjából megfelelőek voltak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?