Nyerhet az exporton a magyar dinnyeágazat?

Nyerhet az exporton a magyar dinnyeágazat?

agrarszektor.hu
Még javában dübörög a dinnyeszezon Magyarországon, az elmúlt évekhez képest pedig több változást is tapasztalgattunk az árak és az export-import tekintetében is. Ám ez nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte is igaz: az EU legnagyobb görögdinnye-termesztő tagországai Spanyolország, Görögország és Olaszország. Spanyolországban az aszály, Olaszországban az özönvízszerű esőzések miatt terméscsökkenésre számítanak az idén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Eurostat adataiból kiderült, hogy Spanyolország - ami a világ vezető görögdinnye-exportőre - 2023 első öt hónapjában 47 százalékkal több (165,5 ezer tonna) görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint 2022. azonos periódusában.

Görögország csökkentette (-4 százalék, 25,1 ezer tonna) szállításait az unió belső piacára ugyanekkor. A közösség nettó importőr görögdinnyéből, az Eurostat adatai szerint 510 ezer tonna görögdinnyét importált a harmadik országokból, míg kivitele a harmadik országok felé 180 ezer tonna volt 2022-ben. Az idei év első öt hónapjában a behozatal 11 százalékkal 225,3 ezer tonnára csökkent, míg a kivitel 12 százalékkal 38,9 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest. A vezető beszállító Marokkó volt, ahonnan 40 százalékkal kevesebb, 86 ezer tonna görögdinnye érkezett

- írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan korábban lapunk is megírta, a változó időjárási viszonyok és az éghajlatváltozás mélyreható hatással van a spanyol görög- és sárgadinnye ágazatra. Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a mezőgazdasági gyakorlatok javítására irányuló proaktív intézkedések elfogadásával azonban az ágazat leküzdheti a kihívásokat.

Fordulat a hazai piacokon

Magyarországon 2,49 ezer hektár termőterületről 101,3 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2022-ben, ami 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől. Szakértők szerint a görögdinnye termőterülete az idén 2800 hektár körül alakult, amelyről 125 ezer tonna görögdinnyét takaríthatnak be – derült ki a KSH adataiból. Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára nemrégiben elmondta, hogy a hazai termőterület 2019 óta tartó csökkenése visszafordulni látszik, idén több mint 10%-os növekedés várható. A 2022-es 2400 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2800 hektárra bővült, így idén körülbelül 123-125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek ki Magyarországon, ami a 10 kg/fő/év körül alakuló belföldi fogyasztáson túl egy nagyjából 30 ezer tonna körüli export-árualapot jelent. Ahhoz képest, hogy korábban akár egy tízkilós gyümölcsöt is meg kellett vásárolni ahhoz, hogy dinnyéhez jussunk, emiatt elég körülményes volt a hazaszállítása is, ma már számos változatban kapható a nyári slágergyümölcs.

A görögdinnye volumenében az egyik legjelentősebb exporttermék a zöldség-gyümölcs kategóriában, külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. A KSH adatai szerint Magyarország görögdinnyeimportja 12 százalékkal 4,54 ezer tonnára nőtt 2023 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A görögdinnye vezető beszállítója egyébként Görögország lett, ahonnan 19 százalékkal több, 1,16 ezer tonna görögdinnye érkezett. A beszállítók sorában Spanyolország került a második helyre 981,7 tonnával, hiszen 2022. január és május között 1,11 ezer tonna érkezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet az árakkal?

A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a hazai szezont megelőzően a 19. héttől a spanyolországi, a görögországi, a marokkói és az olaszországi görögdinnye volt jelen. Idén a belföldi görögdinnye a 27. héten lépett a piacra, a hosszú csíkost 440 forint/kilogramm áron értékesítették. A görögdinnye ára is nőtt, így egy kilogramm 263 forint volt 27-34. héten - ez 2 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

Ami pedig megnyugvásra adhat okot, az az, hogy július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei átfogó ellenőrzést tartott a dinnye esetében. A hatósági szemle - a minél átfogóbb és szélesebb körű ellenőrzés érdekében - változatos helyszíneken történt, így az útmenti árusok, valamint a zöldség-gyümölcs boltok, hétvégi és nagybani piacok mellett áruházi beszállító vizsgálatára is sor került. Az ellenőrzések valamennyi helyszínen az áruk minőségére, a jelölési követelmények betartására, valamint a nyomonkövethetőségre összpontosítottak. A tapasztalatok alapján pedig elmondható, a dinnyék minőség szempontjából megfelelőek voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?