Súlyos gondok vannak a spanyol görögdinnyével: veszélyben a termelés?

Súlyos gondok vannak a spanyol görögdinnyével: veszélyben a termelés?

agrarszektor.hu
A klímaváltozás és a szélsőséges időjárási jelenségek a világ egyre több országában adnak okot az aggodalomra. Az éghajlatváltozás ráadásul messzemenő hatással van a különböző ágazatokra, ez alól pedig a frissáru ágazat sem kivétel. Spanyolország kiemelkedő jelentőséggel bír a görög- és a sárgadinnye termesztésében és exportjában, az utóbbi években azonban az időjárási viszonyok egyre változékonyabbá válása megviselte a gyümölcsök termesztését és minőségét is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Spanyolország a világ egyik legnagyobb görög- és sárgadinnye exportőre, az elmúlt években azonban az országban olyan időjárási változások következtek be, amelyek nagymértékben befolyásolták a termelést. Spanyolország hagyományosan kedvező éghajlattal rendelkezik a görög- és sárgadinnye termesztés számára, de az klímaváltozás a növényfejlődés kritikus szakaszaiban aszályos időszakokat hozott, a hirtelen lezúduló esőzések pedig nem egységes érést és egészségtelen gyümölcsöket eredményeztek - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A magas hőmérséklet gyenge termékenyüléshez vezetett, ami gyenge terméshozamot és kisebb méreteket generált. A téli hideg fagykárokat okozott, csökkentve a termőképességet.

Az élelmiszerek minősége és biztonsága világszerte kulcsfontosságú szempont a fogyasztók számára. A megváltozott időjárási viszonyok a termés minőségének romlását idézték elő, ami alacsonyabb árakat és kisebb piacot hozott, ráadásul a megnövekedett hőmérséklet miatti rendszertelen érés különböző minőségű és ízű dinnyéket produkált. Az így károsodott görög- és sárgadinnye alacsonyabb cukortartalommal és kisebb tápértékkel rendelkezik. A fagykárok, az élettani rendellenességek és az időjárási viszonyok változásaiból eredő betegségek, mint például az antraknózis és a napégés miatt alacsony minőségű gyümölcsök teremtek. Ezek a tényezők az eltarthatósági idő csökkenését, valamint a dinnyék tápértékének és kereskedelmi értékének csökkenését okozták.

A görög- és sárgadinnye ágazat előtt álló kihívások ellenére a növekvő népesség és a változó fogyasztói preferenciák miatt jelentősen megnőtt a kereslet irántuk. A megnövekedett kereslet, valamint az időjárás változásai miatt csökkenő kínálat a gyümölcsök hiányához és az árak emelkedéséhez vezetett. A piaci réseket a beszállítók kihasználták, hogy növeljék nyereségüket, így a fogyasztók sokkal magasabb árat fizettek ugyanazért a termékért. A magas árakat a gazdák által művelt földterületek csökkenésének tulajdonítják, akik megbízhatóbb, jobb hozamú kultúrákra térnek át.

A spanyol kormányzat és az ágazat szereplői számára elengedhetetlen, hogy proaktív lépéseket tegyenek az alkalmazkodás és a fenntarthatóság megteremtése érdekében. Számos intézkedés végrehajtásával a görög- és sárgadinnye ágazat hatékonyan enyhítheti az éghajlatváltozás hatásait, javíthatja a minőséget, valamint elősegítheti a termelékenység és a jövedelmezőség növekedését. A fenntartható vízgazdálkodási gyakorlatok és a hatékony öntözési technikák alkalmazásának ösztönzése döntő szerepet fog játszani a vízkészletek megőrzésében. A csepegtető öntözőrendszerek, az esővízgyűjtés és a víz újrahasznosítási kezdeményezések bevezetése nemcsak az optimális vízfelhasználást biztosítja, hanem az ágazat vízlábnyomát is csökkenti.

Az olyan klímatudatos gazdálkodási gyakorlatok, mint az agrárerdészet, a takarónövények termesztése és a vetésforgó erősíteni fogja az ágazat alkalmazkodó képességét a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben. Ezek a gyakorlatok javíthatják a talaj egészségét, fokozhatják a vízvisszatartást és csökkenthetik a mezőgazdasági tevékenységek szén-dioxid-kibocsátását.

A precíziós mezőgazdasági technológiák, köztük a drónok, érzékelők és műholdfelvételek alkalmazása lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy figyelemmel kísérjék a növényeik egészségi állapotát, optimalizálják az erőforrások felhasználását, ezáltal megfontolt döntéseket hozzanak. Ezek a technológiák lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy gyorsan reagáljanak a változó időjárási mintákra és optimalizálják a növénytermesztési gyakorlatokat. Az időjárásfigyelő állomásokba történő beruházás és a valós idejű időjárás-előrejelzések biztosítása a gazdák számára kulcsfontosságú információkat nyújt a mezőgazdasági tevékenységük stratégiai tervezéséhez. A szélsőséges időjárási eseményekre való korai figyelmeztetés lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy megelőző intézkedéseket hozzanak és megvédjék termésüket. Az integrált növényvédelmi gyakorlatok alkalmazásának ösztönzése minimálisra csökkenti a növényvédő szerekre való támaszkodást, valamint elősegíti az egészségesebb ökoszisztéma kialakulását. Az IPM technikák a természetes kártevőirtási módszereket támogatják, csökkentve a környezeti hatásokat és megőrizve a hasznos rovarokat.

Kedvezmények és támogatások nyújtása az éghajlatváltozással szemben ellenálló gyakorlatokat alkalmazó gazdálkodóknak ösztönözni fogja a fenntartható mezőgazdasági technikák széles körű elterjedését. Ezek az ösztönzők segíteni fogják a gazdálkodókat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási stratégiák végrehajtásában és az innovatív megoldásokba való beruházásban. A gazdálkodók számára az éghajlatváltozási gyakorlatokról szóló képzési programok és oktatások segítik az éghajlatváltozás hatásainak megértését, valamint felvértezi őket a hatékony alkalmazkodáshoz szükséges eszközökkel. A tudásmegosztó platformok segíthetnek a legjobb gyakorlatok terjesztésében.

Ezen intézkedések együttes elfogadásával a spanyol frissáru ágazat megerősítheti az éghajlatváltozással szembeni alkalmazkodó képességét, fenntarthatja kiváló minőségű termékeit, továbbá elősegítheti a fenntartható növekedést. A kormányzati szervek, a kutatóintézetek, a szövetségek és a mezőgazdasági termelők közötti együttműködés kulcsfontosságú lesz a megoldások végrehajtásában, valamint a spanyol görög- és sárgadinnye ágazat virágzó és fenntartható jövőjének biztosításában.

Összefoglalva, a változó időjárási viszonyok és az éghajlatváltozás mélyreható hatással van a spanyol görög- és sárgadinnye ágazatra. Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére és a mezőgazdasági gyakorlatok javítására irányuló proaktív intézkedések elfogadásával azonban az ágazat leküzdheti a kihívásokat és rugalmas jövőt építhet. A kormányzati hatóságok, az ágazati szereplők és a gazdálkodók együttes erőfeszítései kulcsfontosságúak a frissáru ágazatának védelmében, az élelmiszerminőség és -biztonság biztosításában, valamint a növekedés fenntartásában az éghajlatváltozással szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?