Gyümölcsdrágulásban csak egy ország előzött meg minket az EU-ban

Gyümölcsdrágulásban csak egy ország előzött meg minket az EU-ban

agrarszektor.hu
A sárgadinnye, a görögdinnye, az eper és a barack a legkedveltebb nyári idénygyümölcsök Európában és Magyarországon egyaránt. Az Eurostat nemrég tette közzé a nyári gyümölcsök termesztésére vonatkozó 2022-es statisztikáit, melyből kiderül mely országok voltak a legnagyobb nyári gyümölcstermesztők. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb elemzéséből kiderül, uniós szinten mennyi gyümölcs termett tavaly, Magyarország hol áll az uniós rangsorban a nyári gyümölcstermesztés területén, illetve, hogyan alakult a gyümölcsök ára az unióban. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Eurostat legfrissebb közlése szerint 2022-ben az EU-ban a sárgadinnye, görögdinnye, eper, őszibarack és nektarin együttes betakarított termése 8,6 millió tonna volt, ami 6,3%-os csökkenést jelent a 2021-es szinthez (9,2 millió tonna) képest. Ez a visszaesés a sárgadinnye (-9,5% 2022-ben) és a görögdinnye (-18,4% 2022-ben) alacsonyabb betakarításának köszönhető. Az őszibarack és a nektarin termelése viszont nőtt (+5,6% 2022-ben), az eperé pedig változatlan maradt 2022-ben. 2022 szélsőséges időjárása és a rendkívül aszályos nyara nemcsak hazánkban, de Európa nagy részén is hozzájárulhatott a mezőgazdasági termésátlagok csökkenéséhez.

Spanyolország az EU egyik legfontosabb nyári gyümölcstermesztője. Az EU görögdinnyéjének közel felét (45,4%), sárgadinnyéjének közel egyharmadát (32%), valamint az eper, az őszibarack és a nektarin több mint egynegyedét (rendre 27,3% és 26,9%) termelte 2022-ben. Hasonlóképpen, Olaszország az EU dinnyéjének (36,1%), őszibarackjának és nektarinjának (35,6%) valamivel több mint egyharmadát, valamint görögdinnyéjének egynegyedét (25,6%) termelte tavaly.

Egyes nyári gyümölcsök esetében más uniós tagállamok voltak a legfontosabb termelők: Lengyelország a második helyen állt az epertermelésben (az EU össztermelésének 16,7%-a), míg Görögország szintén második volt az őszibarack- és nektarintermelésben (27,1%) és a harmadik helyen állt a görögdinnye-termelésben (12,4%). Kiemelendő továbbá Franciaország a sárgadinnye-termesztésben (18,8%), ill. Németország az epertermelésben (az EU össztermelésének 11,1%-a).

Az árakat tekintve nagy a szórás az egyes tagországok gyümölcsre vonatkozó inflációjának tekintetében (az Eurostat nem közöl külön barackra, eperre és dinnyére vonatkozó inflációs statisztikákat, hanem a „gyümölcsök” kategóriaként teszi közzé az inflációs mutatóit). Az adatok szerint Észtországban 27,3%-kal voltak drágábbak a gyümölcsök 2023 júniusában, mint tavaly júniusban. Észtországot Magyarország (18,7%) és Lettország követi (17,8%), míg Spanyolországban tavaly júniushoz képest a gyümölcsök 3%-kal kerültek kevesebbe, Dániában pedig csak 2,7%-kal, Ausztriában 3,8%-kal kerültek többe az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Az Európai Unió átlagában a gyümölcsök 8,3%-kal drágultak egy év alatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31