Aggasztó hírek érkeztek: meglepő, ami a dinnyével történik Spanyolországban

Aggasztó hírek érkeztek: meglepő, ami a dinnyével történik Spanyolországban

agrarszektor.hu
Míg Olaszországban a túl sok csapadék, addig Spanyolországban a szárazság okoz egyre komolyabb gondokat a görög- és sárgadinnye termesztőknek. Az országban közel egyötödével csökkent ezeknek a nyári slágergyümölcsöknek a termőterülete.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Míg Olaszországban az özönvízszerű esőzések okoznak egyre nagyobb gondokat, addig Spanyolországban a szárazság miatt várható 20% körüli terméskiesés a görög- és sárgadinnye esetében - olvasható a FruitVeB oldalán. Andrés Góngora, a spanyol gazdákat tömörítő COAG zöldség-gyümölcs tagozatának vezetője elmondta, hogy a probléma már a téli időjárással kezdődött, amikor a paradicsom- és uborka csúszása miatt a nyári hónapokra időzített kultúrákat csak késve lehetett telepíteni. Ennek következtében jelentős, csaknem 20% körüli területcsökkenéssel lehet számolni a dinnyeféléknél, amelyek területe már tavaly is csökkent.

A 2021-es évben görögdinnyét 23202 hektáron termesztettek Spanyolországban, ami 2022-re 22178 hektárra esett vissza, és hasonló trend figyelhető meg sárgadinnyénél is, itt a 2021-es 19 ezer hektár körüli terület 2022-re 17915 hektárra zsugorodott. A kisebb termés minden bizonnyal kihatással lesz a fogyasztói árakra is. Hasonló jelenséget tavaly is megfigyeltek: ekkor június hónapban 12 euró/kg körüli áron árulták a dinnyét a spanyol szupermarketekben. Az idei szezon eddigi alakulása miatt nagyon valószínű, hogy június hónapban a dinnyefélék kínálata a szokásosnál lényegesen szűkebb lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?