Nem elég, hogy kevés a káposzta Lengyelországban, még drága is

Nem elég, hogy kevés a káposzta Lengyelországban, még drága is

agrarszektor.hu
A lengyel káposztatermelés volumene egyre csökken, ami magas árakat eredményez a nagybani piacokon. A termésmennyiségen kívül azonban más tényezők is hatással lehetnek a káposzta árának alakulására. Első helyen a kereslet (beleértve az exportot is) intenzitása lesz meghatározó. Ugyanakkor nagy mennyiségű behozatalra is sor kerülhet, ami szintén változtathat az árak alakulásán. Mindenesetre a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az őszi időszakot folyamatosan áremelkedés kíséri majd.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS; Główny Urząd Statystyczny) prognózisa szerint az idei belföldi káposztatermés (nem csak fehér káposzta) 630 ezer tonna körül alakul majd, ami 2,2%-kal kisebb a tavalyi 640 ezer tonnás volumennél. A nagyjából két százalékos visszaesés nem is lenne számottevő, csakhogy a 2022-es termés is igen rossz volt a korábbi évekhez képest - csaknem 25%-kal kevesebb az utóbbi 10 év átlagánál. Ez azt jelenti, hogy változatlan fogyasztás mellett csaknem 200 ezer tonna zöldségre lenne szükség az igények ellátásához - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A tavalyi gyenge termés azonnal megmutatkozott az árakban is, amelyek egészen novemberig rekordot döntöttek, és az idei átlagár is csak minimálisan marad a tavalyi alatt. Jelenleg a fehér káposzta nagybani piaci ára 1,2-1,6 PLN/kg között mozog, ami 1,4 PLN/kg (120 Ft/kg) átlagárat jelent. Ez 12,5%-kal alacsonyabb a 2022 azonos időszakában mértnél, de tavaly augusztusban valamelyest csökkent az ár, ahogy ez minden évben be szokott következni, csak egy kicsit később, mint az idén. Ebben az évben is megfigyelhető némi árcsökkenés a kínálat bővülésével, ahogy piacra kerülnek majd a késői fajták. Ezt követően viszont ismét áremelkedés szokott kezdődni, ahogy az a tavalyi évben is megtörtént.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33