Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most egy darab karfiol a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most egy darab karfiol a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kevés és drága a karfiol a lengyel nagybani piacokon. A jelenlegi árak általában 4,00-6,00 PLN között mozognak darabonként, az előző tíz évhez képest a legmagasabb átlagárat jelentik, de egyes helyi nagybani piacokon a karfiol ára eléri a 7,00 PLN/db-ot is (600 Ft/db).

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2023-as szezonban a lengyel karfioltermesztőknek mind a növények növekedése, mind minőségének alakulása szempontjából kedvezőtlen időjárási körülményekkel kellett megküzdeniük. Ez a karfiol árának szélsőséges ingadozását okozta, amely egy júniusi áresést követően meredek emelkedésbe kezdett: a júniusi legalacsonyabb ár 3,4 PLN/db (290 Ft/db) volt, majd csaknem 50%-os emelkedéssel egészen 5,5 PLN/db (470 Ft/db) fölé is benézett az árszint. A jelenlegi árak, amelyek a nagykereskedelemben a minőségtől és a kalibertől függően általában 4,00-6,00 PLN között mozognak darabonként, az előző tíz évhez képest a legmagasabb átlagárat jelentik, de egyes helyi nagybani piacokon a karfiol ára eléri a 7,00 PLN/db-ot is (600 Ft/db) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

És ez rövid távon valószínűleg nem is fog változni, mivel a Lengyelországot is elérő hőség negatívan hatott a jó minőségű áru kínálatára. Ez ráadásul nem csak Lengyelországban, hanem más európai országokban is így van, ezért a karfiol rekord ára szeptember-október környékén lesz csak olcsóbb, amikor nagyobb mennyiségű áru lép a piacra, ám valószínűleg akkor is az előző éveknél magasabb árakkal kell majd számolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03