Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most egy darab karfiol a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most egy darab karfiol a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kevés és drága a karfiol a lengyel nagybani piacokon. A jelenlegi árak általában 4,00-6,00 PLN között mozognak darabonként, az előző tíz évhez képest a legmagasabb átlagárat jelentik, de egyes helyi nagybani piacokon a karfiol ára eléri a 7,00 PLN/db-ot is (600 Ft/db).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2023-as szezonban a lengyel karfioltermesztőknek mind a növények növekedése, mind minőségének alakulása szempontjából kedvezőtlen időjárási körülményekkel kellett megküzdeniük. Ez a karfiol árának szélsőséges ingadozását okozta, amely egy júniusi áresést követően meredek emelkedésbe kezdett: a júniusi legalacsonyabb ár 3,4 PLN/db (290 Ft/db) volt, majd csaknem 50%-os emelkedéssel egészen 5,5 PLN/db (470 Ft/db) fölé is benézett az árszint. A jelenlegi árak, amelyek a nagykereskedelemben a minőségtől és a kalibertől függően általában 4,00-6,00 PLN között mozognak darabonként, az előző tíz évhez képest a legmagasabb átlagárat jelentik, de egyes helyi nagybani piacokon a karfiol ára eléri a 7,00 PLN/db-ot is (600 Ft/db) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

És ez rövid távon valószínűleg nem is fog változni, mivel a Lengyelországot is elérő hőség negatívan hatott a jó minőségű áru kínálatára. Ez ráadásul nem csak Lengyelországban, hanem más európai országokban is így van, ezért a karfiol rekord ára szeptember-október környékén lesz csak olcsóbb, amikor nagyobb mennyiségű áru lép a piacra, ám valószínűleg akkor is az előző éveknél magasabb árakkal kell majd számolni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?