Áramlik az import élelmiszer sok magyar boltba: így akarják letörni az árakat?

Áramlik az import élelmiszer sok magyar boltba: így akarják letörni az árakat?

agrarszektor.hu
A kiskereskedelmi üzletekben a magyar élelmiszeripar által előállított termékek aránya nőtt az elmúlt 4-5 évben, tavaly óta viszont változások történtek, és ismét több az importból származó élelmiszer a boltokban. Mindez a kiskereskedelem fogalmának és a magyar élelmiszer-ipari termelők belföldi értékesítésnek összehasonlítására alapozható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU-csatlakozást követően másfél évtizedig az volt a jellemző, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom sokkal nagyobb mértékben növekedett, mint amilyen mértékben a magyar élelmiszeripari termelők belföldi értékesítése. Erre ugye nincs más magyarázat, mint hogy az import részesedés nőtt, amit egyébként a Nébih korábbi felmérései vissza is igazoltak

- mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hónapra hónapra az tapasztalható, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem visszaesése kisebb az élelmiszeripar belföldi forgalmának visszaesésénél, ami azt jelzi, hogy az importtermékek - meghatározó termékkörök esetében - arányaiban növekedtek a hazai üzletek polcain.

Ez az, ami miatt az elmúlt hetek során a magyar élelmiszeripari szakmai szervezetek, beleértve a kamarát is, különböző egyeztetéseket kezdeményeztek a kiskereskedőkkel annak érdekében, hogy az elmúlt évek során jó irányt vett tendencia fennmaradna, és nem állnának át, hogy mindenféle olcsó, kétes eredetű, távolról érkező, „ördög tudja, mitől annyira alulértékelt” élelmiszereket hoznának be csak azért, hogy letörjék az árakat

- fűzte hozzá Éder Tamás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?