Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A Borzag pálinka alapanyaga a Nógrád vármegye területéről származó vadon termő földi bodza (gyalogbodza) vagy más néven borzag csonthéjas terméséből készült gyümölcspárlat. Nógrád vármegyében a Borzag pálinka készítése évszázados múltra tekint vissza. A hagyományokra tekintettel a vármegyében szinte minden kereskedelmi szeszfőzde készít borzagból pálinkát. A növényt is csak arrafelé hívják borzagnak, máshol gyalogbodza a neve. A főzetet édes aromás jegyek, fűszeres íz jellemzik.
A Borzag pálinka elnevezés az uniós bizottsági döntéssel felkerült a már védett 260 szeszesital-terméket rögzítő, eAmbrosia adatbázisban elérhető uniós listára. Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban jelenleg 3843, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található. Jelenleg 107 magyar élelmiszeripari termék elnevezése védett az Európai Unió területén.
Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.