Megváltozhat sok élelmiszer neve Franciaországban: betiltanák a használatukat

Megváltozhat sok élelmiszer neve Franciaországban: betiltanák a használatukat

agrarszektor.hu
Franciaország ismertette felülvizsgált javaslatait, amely szerint megtiltanák az olyan nevek használatát, mint a "steak" és a "spare ribs" az országban előállított növényi eredetű élelmiszerek esetében. Így kerülnék el egyes hús alternatívák "félrevezető állításait".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Franciaország - az EU-ban elsőként - már tavaly júniusban megpróbált ilyen korlátozást bevezetni, de az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága egy hónappal később felfüggesztette az intézkedést - írja a Reuters. A növényi alapú fehérjepiacon az elmúlt években erőteljes növekedés volt tapasztalható világszerte, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti növekvő kereslet miatt. Az új rendelettervezet, amely csak a Franciaországban gyártott és értékesített termékekre vonatkozik, betiltja a fehérjealapú termékek leírására szolgáló 21 húsnevet tartalmazó listát, köztük a "steak", az "escalope", a "spare ribs", a "sonka" vagy a "hentes" megnevezést is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor több mint 120 húshoz kapcsolódó elnevezés, mint például a "főtt sonka", "baromfi", "kolbász" vagy "szalonna" azonban továbbra is engedélyezett lesz, feltéve, ha a termékek nem haladják meg a növényi fehérjék 0,5% és 6% közötti arányát.

Ez az új rendelettervezet tükrözi azt a törekvésünket, hogy véget vessünk a félrevezető állításoknak azáltal, hogy a húskészítményekkel kapcsolatos elnevezéseket olyan élelmiszerekre használják, amelyek nem is tartalmazzák azokat

- mondta Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter egy nyilatkozatban.

A "burger" szó viszont nem szerepel a listákon. A rendelet a kihirdetést követően három hónappal később lép hatályba, hogy a piaci szereplőknek legyen idejük átalakítani a címkéket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?