Döbbenetes, ami a lengyel piacokon zajlik: már ennyibe kerül a karfiol

Döbbenetes, ami a lengyel piacokon zajlik: már ennyibe kerül a karfiol

agrarszektor.hu
Rekordokat dönt a karfiol nagybani piaci ára októberben Lengyelországban. A termesztés volumenének folyamatos visszaesése fűti a karfiol nagybani árát, és nem látszik trendforduló a láthatáron. Folyamatosan zsugorodik a lengyel karfioltermesztés, amelyre az idei évben még a kedvezőtlen időjárás is rápakolt egy lapáttal, ami világosan meg is jelenik az árak alakulásában.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Október elején továbbra is kifejezetten magas a karfiol ára a lengyel nagybani piacokon, ám ennek oka nem csak az, hogy a termelés számára az idei szezonban kifejezetten kedvezőtlenül alakultak az időjárási körülmények - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Itt egy sokkal hosszabb távú trendről van szó, ami a lengyel karfioltermesztés folyamatos, tartós zsugorodását mutatja: a 2017-es évhez képest például csaknem a felére esett vissza a termés volumene.

Érdekesség, hogy ennek oka nem a frisspiaci áruban, hanem a feldolgozóiparba szánt tételeknél érhető tetten, és főleg a feldolgozóüzemek által felajánlott átvételi árak alakulása vágta rá az ajtót a termesztőkre. A karfiol termesztése egyáltalán nem könnyű, nem is olcsó, de az utóbbi években még tovább emelkedtek a termelési költségek - mint ahogy a feldolgozóüzemek gyártási és tárolási költségei is. A feldolgozók pedig ahelyett, hogy bevállalták volna ezeket a megugró költségeket, rájöttek, hogy sokkal kifizetődőbb a téli időszakban Dél-Európából karfiolt importálni. Következésképp a lengyel termelők egy idő után a késő őszi hónapokban ott álltak egy olyan árukészlettel, amelyet nem tudtak értékesíteni. Az idei évben ugyanez a jelenség játszódik le, olyannyira, hogy a karfiol- és brokkolitermesztő gazdák a hatóságokhoz fordultak.

A karfiol a teljes szezon során kifejezetten drága volt még az előző év szintjéhez képest is. Jelentősebb árcsökkenés augusztus közepén, majd a gyönyörű őszi idő miatt szeptember végén következett csak be, de az árak szinte azonnal, legfeljebb egy héten belül ismét soha nem látott magasságokba szöktek. Jelenleg az általános ársáv 3,5-4,5 PLN/db (300-385 Ft/db) között mozog, ami az előző évinél 15%-kal, a két évvel ezelőttinél viszont 60%-kal magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?