Ömlik az import póréhagyma a lengyelekhez: őrület, honnan érkezik a java

Ömlik az import póréhagyma a lengyelekhez: őrület, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Rekordokat dönt a póréhagyma ára február elején Lengyelországban. Habár az import beáramlása miatt két hét alatt 27 százalékkal csökkent a nagybani piacokon az ára, de még így is elképesztő magasságokban tartózkodik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyel frisspiacon a póréhagyma kínálat hosszú ideje meglehetősen korlátozott, bár az előző két hétben némi javulás tapasztalható. A belföldi termésű készletek gyorsan csökkennek, a nagybani piaci árak pedig a szezon kezdete óta igen magasak, új rekordot értek el. Az előző két hétben azonban nagyobb mennyiségű importáru érkezett, ami az árak alakulásában is jól látható. Érdekesség, hogy nem csak Nyugat-Európából hoztak be nagyobb tételeket (mivel a póréhagyma ott is drága), hanem Törökországból is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az import felfutása miatt a nagybani piaci átlagár két hét alatt 27%-kal csökkent, jelenleg az 5,00-6,00 PLN/kg (445-535 Ft/kg) közötti sávban ingadozik, de még így is jóval drágább a póréhagyma, mint korábban bármikor. A Belgiumból, Hollandiából és Franciaországból importált tételek nagykereskedelmi árai szintén 5,00-6,00 PLN/kg között mozognak, a török póréhagyma viszont már 3,50 PLN/kg (310 Ft/kg) áron cserél gazdát, bár megjegyzendő, hogy minősége általában gyengébb, mint a nyugati tételeké.

A póréhagyma kínálatának javulása tehát jól érzékelhető, de ez még nem elégséges ahhoz, hogy az árhelyzet normalizálódjon, így a következő hetekben sem várható számottevő változás. A szezon egész  Európában késett, és a terméskiesés jelentős részét egyszerűen nem lehet pótolni. Nem is beszélve arról, hogy a gazdatüntetések a külkereskedelmi logisztikában is problémákat okoznak. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a póréhagyma árának csökkenése hirtelen megszakad - erre példa a tavalyi év, amikor csak áprilisban kezdett zuhanni az árszint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?