Döntött az EP: erősebb védelmet kapnak az egyedi, minőségi élelmiszerek

Döntött az EP: erősebb védelmet kapnak az egyedi, minőségi élelmiszerek

Elfogadta szerdán a földrajzi árujelzőkről szóló új uniós szabályozást az Európai Parlament, a jövőben egyszerűbb és gyorsabb lehet a lajtsromozási eljárás, de a jogalkotók így is azt ígérik, hogy erősebb védelem illeti meg majd az egyedi élelmiszereket. Az unikális termékeket előállító elismert termelői csoportok is erősebb jogosítványokat kapnak. Az Agrárszektor az Európai Parlament strasbourgi üléséről tudósít.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A jogszabály célja, hogy megerősítse a borokra, a szeszes italokra és a mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzőket és egyéb minőségrendszereket, valamint elterjedtebbé tegye azok használatát az EU-ban. A megállapodás kézzelfogható előnyökkel fog járni a vidéki gazdaság számára, és világszerte segít majd megőrizni az EU gasztronómiai örökségét – áll az Európai Tanács témával kapcsolatos anyagában.

Egyszerűbb eljárás, fokozottabb védelem

Újdonság a földrajzi árujelzők – többek között online történő – fokozott oltalma a földrajzi árujelzőket tartalmazó doménnevek esetében. Ez területi alapú tartalomkorlátozás révén valósul meg.

Ahhoz, hogy a földrajzi árujelző nevét – amennyiben az általa oltalmazott élelmiszer előrecsomagolt élelmiszer összetevője – például a címkén vagy reklámanyagban fel lehessen használni, a gyártóknak erről előzetesen értesíteniük kell az érintett elismert termelői csoportot. A jogszabály ezen felül nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra is.

Több ezer nyilvántartott termék

A rendelkezés hátterében az élelmiszerkivitel jelentősége áll. Az Európai Unió az agrár-élelmiszeripari termékek legnagyobb exportőre globálisan. Az uniós szabályok az 1990-es évek óta az uniós minőségrendszerek révén védik Európa regionális és helyi termékeit, elismerve az olyan egyedi jellemzőket, mint a termék összetétele, a nyersanyagok eredete – figyelembe véve a klimatológiai, valamint talajjellemzőket, növény- és állatfajtákat -, valamint a gyártási módszereket.

A minőségre vonatkozó uniós politika földrajzi árujelzőket és egyéb rendszereket is magában foglal. A földrajzi árujelzők szellemitulajdon-jogok, és a termékek jogi védelmét biztosítják.

Eltérő kategóriák

A földrajzi árujelzők például az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM), oltalom alatt álló földrajzi jelzések (OFJ és a szeszes italok földrajzi jelzései). Más rendszerek a termékek sajátos jellemzőit ismerik el, ezáltal kínálva értékesítési lehetőségeket a termelők számára. Ilyenek például:

  • a „hagyományos különleges termék” címke (HKT): ez az előállítási módszert és a termék egyedi jellemzőit emeli ki, függetlenül attól, hogy hol gyártják
  • a „hegyvidéki termék” minőségmegjelölés: az EU hegyvidéki területeiről származó termékek számára
  • a legkülső régiókból származó termékek logója: az EU legkülső régióiban, többek között a Kanári-szigeteken és Francia Guyanában előállított áruk számára.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?