Döntött az EU: erősebb védelem jön a helyi élelmiszereknek

Döntött az EU: erősebb védelem jön a helyi élelmiszereknek

MTI
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén az uniós tagországok agárminiszterei elfogadták a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A brüsszeli közlemény szerint a rendelet kézzelfogható előnyökkel fog járni a vidéki gazdaság számára, és világszerte segít majd megőrizni az EU gasztronómiai örökségét. A földrajzi árujelzők javított rendszere megerősíti az európai termelői csoportok szerepét azzal, hogy hatáskörökkel és felelősségi körökkel ruházzák fel őket a földrajzi árujelzőik kezeléséhez. Így képviselhetik például tagjaikat a szellemitulajdon-jogok érvényesítésével foglalkozó hálózatokban. A tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy termelői csoportokat elismert termelői csoportoknak minősítsenek, amelyek kizárólagos jogokat gyakorolhatnak a földrajzi árujelzővel ellátott termék valamennyi termelője nevében.

A jogszabályi változás végezetül megerősíti az Európai Bizottság szerepét a termékek földrajzi árujelzőként történő bejegyzésére irányuló kérelmek vizsgálatában. A rendelet aláírását, majd kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba - derül ki a közleményből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?