Változás jön az élelmiszerboltokban itthon: ez vár a magyarokra a jövőben?

Változás jön az élelmiszerboltokban itthon: ez vár a magyarokra a jövőben?

agrarszektor.hu
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség abban bízik, hogy a hazai kiskereskedelem visszatérhet a régi, koronavírus-járvány előtti mederbe. Neubauer Katalin, a szövetség főtitkára szerint most egy szolidabb emelkedés az élelmiszerköltésekben is kedvező tendenciát mutathat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2024 márciusában a hazai kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,6%-kal, naptárhatástól megtisztítva 4,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,7%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben pedig 0,6%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - írta meg az Infostart. Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára szerint a március talán visszahozta azt a vásárlási hajlandóságot, amire már hónapok óta vártak, mert tavaly harmadik negyedévben már csökkent az infláció, a reálbérek elkezdtek növekedni az év vége felé, viszont a vásárlás még nem állt vissza. A szakember szerint a március volt az a hónap, amikor már a kereskedelem is érezte, nemcsak a számokban, hogy ténylegesen a vásárlási kedv visszatérni látszik. A szövetség főtitkára hozzátette, most már abban bíznak, hogy ezek tendenciaszerű változások, és így is marad a következő időszakban a fogyasztás növekedése.

Az egyes szegmensekben ugyanakkor megtévesztők is lehetnek szerinte a számok, mert az élelmiszerekben volt a legerősebb a visszaesés. Tavaly márciusban 90% volt csak a volumenindex, nagyon jelentős visszaesés volt, ezért most a számok azt mutatják, hogy az élelmiszerköltések jobban alakultak, csakhogy a tavalyi visszaesés az időszakában nem volt ilyen nagy mértékű a csökkenés a nem élelmiszer kategóriában, ezért most egy szolidabb emelkedés ott is kedvező tendenciát mutathat.

Tényleg bízunk abban, hogy most már visszatérhet a kiskereskedelem a régi, koronavírus-járvány előtti mederbe. A szakma egyszer már fölállt 2021-ben, de a 2023-as mélyrepülés mindenkinek egy nagyon nehéz időszak volt. Sokat dolgozott azon a szakma, hogy elindulhasson fölfelé a fogyasztás

- vélekedett a Neubauer Katalin

A szakember biztatónak tartja, hogy márciusban az üzemanyagoknál is növekedés történt, pedig nagyon magasak voltak az üzemanyagárak. Elmondása szerint, ha a kormányzati tárgyalások után csökkenni fog az árszínvonal, akkor még ott is jelentős forgalomemelkedés jöhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?