Felbolydult a tőzsde: szakadnak a szójaárak Chicagóban

Felbolydult a tőzsde: szakadnak a szójaárak Chicagóban

agrarszektor.hu
A tőzsdei szereplők júliusban a chicagói kukoricára és szójababra vonatkozó eddigi legkedvezőtlenebb évközi várakozásokat fogalmaztak meg, az árak nemrégiben 2020 óta a legalacsonyabb szinteket érték el. A július 2-án véget ért héten a pénzkezelők 336 538 kontraktusra növelték a Chicagói Árutőzsde (CBOT) kukorica határidős és opciós ügyleteinek nettó shortját az egy héttel korábbi 277 666 kontraktusról, megközelítve az idén februárban beállított 340 732 kontraktusos all-time shortot - derül ki az Egyesült Államok határidős árutőzsdei bizottsága által hétfő délután közzétett adataiból.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A legutóbbi kukoricaeladások kétharmada a long pozíciók elhagyásának volt köszönhető, ez a lépés a decemberi CBOT kukorica 5 százalékos esésével járt együtt. A kukorica 2020 novembere óta először esett 4 dollár alá bushelenként, mivel az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jóval az elemzők által vártnál magasabbra becsülte az amerikai vetéseket. Az amerikai időjárás többnyire kedvezőnek mondható a megfigyelt időszakban és az előrejelzések alapján is - írja a Reuters.

A hétfői adatok alapján a szójabab kereskedés 1,2 százalékos esést mutatott. A novemberi bab a július 2-án véget ért héten ugyan kismértékben erősödött, a traderek viszont öt egymást követő héten is bővítették nettó short pozíciójukat, amely 140 926 határidős és opciós kontraktusra emelkedett az egy héttel korábbi, 129 663 kontraktusról. A rekord 171 999 kontraktus, amelyet március elején állítottak fel. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A spekulánsok május folyamán - a brazil terméssel kapcsolatos aggodalmak miatt - hatalmas szójabab shortokat vettek fel, de ezek júniusban ismét változtak. Az USDA attaséja egy héttel ezelőtt 2,6 millió tonnával 150 millió tonnára csökkentette a 2023-24-es brazil szójatermést, ami alacsonyabb az USDA hivatalos, 153 millió tonnás becslésénél. Az USDA június 28-i jelentései semlegesek voltak a szójabab tekintetében, mivel a telepítések a várakozások alatt maradtak, ám a negyedéves készletek a várakozásokat meghaladóan alakultak. Az USDA havi kínálati és keresleti jelentése pénteken esedékes.

Szója termékek és búza

A decemberi CBOT szójaolaj 9,1 százalékkal emelkedett a július 2-án véget ért héten ami az elmúlt egy év legjobb emelkedése, és a traderek több, mint 46 000 határidős és opciós kontraktus nettó vásárlói voltak, ami 2019 augusztusa óta a legtöbb bármely vizsgált hét számait tekintve. Ez 61 854 kontraktusra csökkentette a nettó shortjukat. A szójaliszt több, mint 4 százalékot esett a vizsgált időszakban, a pénzkezelők már a második héten nettó eladók voltak, 87 367-ről 73 459-re csökkentve pozíciójukat. A lisztet hétfőn 320,60 dollárért adták el tonnánként, amely 2021 októbere óta a legalacsonyabb szintnek mondható. A decemberi szójaolaj pénteken három havi csúcsot ért el, több mint 3 százalékkal emelkedett, de a hétfői 48,26 centes kilónkénti elszámolás az előző három év azonos időpontjához képest alacsonyabb szintet mutat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szeptemberi CBOT búza határidős árfolyamai csaknem 4 százalékkal emelkedtek a július 2-án véget ért héten, de a pénzkezelők mintegy 3500 kontraktussal növelték nettó short pozíciójukat, amely 10 hetes csúcsot ért el. A búza határidős jegyzései az elmúlt három ülés során mintegy 2 százalékkal csökkentek, bár a hétfői 5,70-1/2 dolláros bushelenkénti árfolyam a szeptemberi kontraktus március elején elért 5,50 dolláros mélypontja felett van - fejtette ki Karen Braun a Reuters piaci elemzője. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?