Így kellene étkeznünk, hogy megmentsük a földet?

Így kellene étkeznünk, hogy megmentsük a földet?

agrarszektor.hu
A fenntarthatóbb étkezés az egyik leghatékonyabb lépés lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Egy kutatás szerint az élelmiszertermelés a globális üvegházhatású gázkibocsátás 35%-áért felelős, és az állati eredetű ételek kiemelten nagy terhet rónak a környezetre. Ajelenlegi cikk azt vizsgálja, milyen fehérjeforrások csökkenthetik étrendünk karbonlábnyomát.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben az egyik leghatékonyabb egyéni lépés lehet, ha fenntarthatóbb módon étkezünk. Egy átfogó kutatás szerint a globális élelmiszertermelés felelős az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának 35 százalékáért. Bár az állati eredetű termékek adják táplálkozásunk kibocsátásának nagy részét, a világ kalóriamennyiségének csak 20%-át biztosítják. A BBC Future cikke azt vizsgálja, hogyan nézhet ki egy fehérjében gazdag, ugyanakkor alacsony szén-dioxid-kibocsátású étrend.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatás szerint a marhahús okozza a legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátást: 100 gramm fehérje előállítása 49,9 kg CO2-egyenértéknek felel meg. Ezt követi a bárány- és birkahús 19,9 kg-mal. Anne Bordier, a World Resources Institute szakértője szerint

olyan nagy hangsúlyt fektetünk a marhahúsra, hogy az emberek gyakran megfeledkeznek más húsfajtákról és azok hatásairól.

A kérődző állatok, mint a tehenek, juhok és kecskék, jelentős mennyiségű metánt bocsátanak ki emésztésük során. Emellett a takarmány előállítása és szállítása, valamint az állattartó telepek működtetése is növeli a kibocsátást. A kisebb testű, nem kérődző állatok húsának, mint a csirke, pulyka vagy kacsa, jóval alacsonyabb a kibocsátása. A csirkehús például közel kilencszer kisebb üvegházhatású gáz lábnyommal rendelkezik, mint a marhahús. A tejtermékek közül meglepő módon a sajt okozza a harmadik legnagyobb kibocsátást a mezőgazdaságban, a bárány- és marhahús után. A növényi alapú fehérjeforrások, mint a borsó, hüvelyesek és diófélék, rendkívül alacsony kibocsátással rendelkeznek. 100 gramm fehérje előállítása borsóból mindössze 0,4 kg CO2-egyenértéket bocsát ki, ami közel 90-szer kevesebb, mint ugyanennyi fehérje marhahúsból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A halak és tenger gyümölcsei esetében nehezebb kiszámítani a pontos lábnyomot, ez nagyban függ a fajtól és a halászat módjától. A tenyésztett kéthéjú kagylók, különösen alacsony kibocsátással rendelkeznek. Az új technológiák, mint a sejtes hús vagy a precíziós fermentáció, szintén ígéretes alternatívát jelenthetnek. Egy kutatás szerint a hagyományos hús teljes lecserélése tenyésztett húsra az üvegházhatású gázok kibocsátásának 78-98%-os csökkenését eredményezhetné.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 3. 13:27