Hiába lenne olcsóbb ez a hús, sokan a marhát választják helyette: miért?

Hiába lenne olcsóbb ez a hús, sokan a marhát választják helyette: miért?

agrarszektor.hu
Bár a brojlerhús ára a világjárványt követően megugrott, a versenyző fehérje-kategóriákkal, például a marhahússal szemben továbbra is döntő a lemaradás. Az okokhoz nem árt tisztában lenni az árak alakulásával, hiszen koronavírus "korszaka" például jelentős változást indított el a kiskereskedelmi árakban, a brojlerhús 2020 és 2022 között több mint 20 százalékkal emelkedett. 

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A brojlerhús-piacokról szóló legtöbb vita a nagykereskedelmi piacra összpontosul, de a fogyasztói szintű kereslet és a kategória versenyhelyzetének valódi megértéséhez a fehérjetermékeken belül a kiskereskedelmi piacot is közelebbről meg kell vizsgálni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az egyik lehetséges oka annak, hogy a kiskereskedelmi árak nem kapnak nagyobb figyelmet, az, hogy ezen a szinten az adatok „tökéletlenek”. Míg (az USA-ban) a Munkaügyi Statisztikai Hivatal rendszeresen végez árinformációgyűjtéseket a brojlerhúsra és számos más élelmiszeripari termékre vonatkozóan a szupermarketekből, addig az élelmiszer-szolgáltatói oldalról hiányoznak a nyilvánosan elérhető áradatok. Ez egy hatalmas vakfolt, mivel az éttermek jelentős szerepet játszanak a vörös hús és baromfitermékek széles skálájának forgalmazásában.

Ennek ellenére érthető, hogy miért nehéz ezeket az információkat összegyűjteni, különösen oly módon, hogy azok pontosan tükrözzék a fogyasztói árszinteket, mivel az éttermeken keresztül történő élelmiszer-értékesítéshez kapcsolódó számtalan értéknövelő folyamat miatt. Mindazonáltal a szupermarketekből származó áradatok továbbra is hasznos eszközei a fogyasztók vásárlási szokásainak jobb megértéséhez.

A kiskereskedelmi árak alakulása az elmúlt időszakban

Az amerikai brojlerágazatot 2011-12-ben megrázó takarmányköltség-sokk végül a fogyasztókhoz is eljutott, és a brojlerhús összesített kiskereskedelmi ára 2013-ban az akkori rekordot jelentő 1,96 dolláros fontonkénti átlagárra emelkedett. Ez több mint 11%-os növekedést jelentett a két évvel korábbihoz képest, ami jelentős emelkedés egy olyan kategóriában, amely történelmileg az alacsony költségű státuszáról volt híres. Ezután azonban a brojlerek összesített kiskereskedelmi ára stabilizálódott, sőt, egy kicsit visszaesett, és a 2010-es évek végén éves átlagban fontonként 1,90 USD alá esett.

A világjárvány korszaka jelentős változást indított el a kiskereskedelmi árakban, a brojlerhús 2020 és 2022 között több mint 20 százalékkal emelkedett. További, bár jóval lassabb emelkedés volt megfigyelhető 2023-ban, aminek következtében az összesített brojlerhús-árak éves átlagban rekordszintű, 2,46 USD/kilogrammos szinten maradtak. Bár a nagykereskedelmi spot árak ebben a kategóriában tavaly érezhetően emelkedtek, a kiskereskedelmi átlagárak néhány centtel mérséklődtek.   

Növekvő relatív megfizethetőség

Bár az abszolút árszinteket fontos nyomon követni, azokat más változók, például a fogyasztói jövedelmek és a helyettesítő vagy kiegészítő termékek árainak összefüggésében is meg kell érteni. Nem elegendő csak azt tudni, hogy a brojlerhús abszolút szempontból olcsóbb, mint más fehérjekategóriák, például a marha- vagy sertéshús. Annak meghatározása, hogy ez a relatív előny változik-e, és ha igen, milyen mértékben, talán fontos támpontokat adhat a fogyasztói magatartás jövőbeli irányáról.

E relatív árelőny közelmúltbeli alakulása biztató a brojlerágazat érdekelt felei számára. 2010-ben az átlagos éves összesített kiskereskedelmi broilerár pontosan 40%-a volt a marhahús átlagos éves összesített kiskereskedelmi árának. Ez az arány először lassan csökkent, amikor a marhahús ára 2014-15-ben megugrott, a brojlerhús relatív kiskereskedelmi árelőnye megnőtt, és 2021-ben az árarány mindössze 29%-ra esett vissza. A brojler és a marhahús közötti árarány 2022-ben újra nőtt, de az elmúlt két évben ismét csökkent, így a brojlerhús kategóriája hatalmas versenyelőnybe került a marhahússal szemben. A fogyasztóknak ezt a különbséget nehéz lesz figyelmen kívül hagyni, ha a marhahús ára továbbra is az egekbe szökik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?