Igazi csodaszer lapul a magyar konyhákban: őrület, mi mindenre jó

Igazi csodaszer lapul a magyar konyhákban: őrület, mi mindenre jó

Ruda Bettina
A lenmag az egyik legrégebbi termesztett növény, amelyet táplálkozási és gyógyászati célokra is használnak, és népszerűsége az egészségtudatos életmód terjedésével folyamatosan növekszik. Magas omega-3 zsírsav-, rost- és antioxidáns-tartalma révén hozzájárulhat az emésztés, a szív- és érrendszer, valamint a hormonháztartás támogatásához. Sokoldalúan felhasználható: fogyasztható önmagában, őrölve, áztatva, olajként vagy lisztként, valamint sütéshez és főzéshez is ideális.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A lenmagot a XXI. század egyik csodaszerének tartják, gyakran emlegetik superfoodként is. Ez a rendkívül értékes mag az egyik legrégebbi termesztett növény, amelyet már időszámításunk előtt a XIV. században is gyógyászati célokra használtak. Régészek lenmagokat találtak egyiptomi sírkamrákban is, ahol valószínűleg a túlvilági útra szánták őket az elhunytak számára. A VIII. Magyar Gyógyszerészkönyv is megemlíti, házi lenmag néven, mint hivatalosan elismert gyógynövényt. Sokoldalúan felhasználható: fogyasztható önmagában, olajként, sütéshez és főzéshez egyaránt, valamint étrend-kiegészítő formájában is elérhető.

A lenmag a len (Linum usitatissimum) növény apró, ovális alakú magja, amelyet már több ezer éve termesztenek és használnak táplálkozási és gyógyászati célokra. A len növény az egyik legrégebbi kultúrnövény, amelyet eredetileg rostjáért termesztettek, de idővel a magjai is nagy jelentőséget kaptak az egészséges táplálkozásban. A lenmag két fő típusa ismert: barna és aranysárga. Mindkettő hasonló tápértékű, és gazdag omega-3 zsírsavakban (alfa-linolénsav, ALA), rostokban, fehérjében és lignánokban, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak.

A magokat egészben, őrölve vagy áztatva is fogyaszthatjuk, mivel sokoldalúan felhasználhatók sütéshez, főzéshez, sőt, étrend-kiegészítő formájában is elérhetők. A lenmag népszerűsége az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével ismét megnőtt, hiszen természetes módon támogatja a szervezet működését és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez.

EZ IS ÉRDEKELHET

A len eredetileg Kis-Ázsiából, a Kaukázus vidékéről és a Földközi-tenger térségéből származik, mára azonban termesztése világszerte elterjedt. Az olajlen magja kiváló madáreleség, emellett állati takarmányként is hasznosítják. Dekoratív megjelenése miatt dísznövényként is kedvelt. Olaja értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz, míg a lenolaj kinyerése után visszamaradó lenmagpogácsa és -dara kitűnő abraktakarmányként szolgál. Az olajlen könnyen beilleszthető a vetésforgóba, mivel korán betakarítható, kedvező talajszerkezetet hagy maga után, így kiváló előveteménye az őszi kalászosoknak. Megfelelő körülmények között a legtöbb talajtípuson sikeresen termeszthető, kivéve a szélsőséges adottságú területeket.

2021-ben több mint 40 országban folyt lenmagtermesztés, és az éves globális termés meghaladta a 3,8 millió tonnát. A világ legnagyobb lenmagtermelői közé Oroszország, Kazahsztán, Tunézia, Kanada és Kína tartoznak. Ezen országok 2021-ben a legnagyobb mennyiségben állították elő a növényt. Különösen Oroszország és Kazahsztán dominálta a piacot, együttesen a globális termés több mint 54%-át adva.Hazai, pontos termelési adatok nem állnak rendelkezésre, mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb mezőgazdasági jelentései sem tartalmaznak külön adatokat a lenmag termeléséről.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért érdemes lenmagot fogyasztani?

Ahogylenmag értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően elősegíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. A lenmagolaj még koncentráltabb formában biztosítja ezeket az ásványi anyagokat. Kiemelkedő B1- és B6-vitamin-forrás, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású E-vitamint is. Ásványi anyagai közé tartozik a foszfor, a magnézium és a tiamin, de megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kálium és a vas is.

Antioxidáns és hormonális támogatás

A lenmag gazdag rostokban és esszenciális zsírsavakban, amelyek támogatják az emésztést, csökkentik a gyulladásokat és segíthetnek a székrekedés megelőzésében. Az ALA-zsírsav tartalma védheti a bélrendszert, így hasznos lehet emésztőrendszeri betegségek esetén is. Fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez, mivel csökkentheti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint megelőzheti az érfalakban kialakuló lerakódásokat. Inzulinrezisztenciában és cukorbetegségben is előnyös lehet, mivel segíthet szabályozni a vércukorszintet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hormonális hatásai miatt klimax idején is előnyös lehet, mivel enyhítheti a hőhullámokat és más változókori tüneteket. Bőrre és hajra is jótékony hatással van, belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható hidratálásra és gyulladáscsökkentésre. Magas rosttartalma miatt fogyókúrában is segíthet, mivel fokozza a teltségérzetet és támogatja az anyagcserét.

Így érdemes fogyasztani

A lenmagot érdemes őrölve vagy áztatva fogyasztani, mert kemény héja megakadályozza a benne található tápanyagok felszívódását. A csíráztatás is előnyös, mivel lebontja az emészthetetlen burkot és csökkenti a fitinsav mennyiségét, ezáltal javítva az ásványi anyagok hasznosulását. Gluténmentes, így a gabonafélék alternatívájaként is használható. Egész magként, lisztként vagy olaj formájában egyaránt beszerezhető, de a frissen darált változat a legpraktikusabb. A hidegen sajtolt lenmagolaj szintén népszerű, könnyen elérhető termék.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?