A hazai gesztenye feldolgozás - ahol a hozzáadott érték nálunk realizálódik

A hazai gesztenye feldolgozás - ahol a hozzáadott érték nálunk realizálódik

Takarék Agrár24
A hazai gesztenyetermesztés az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, miközben a világ gesztenye termelése az elmúlt 30 évben megnégyszereződött. Európa szerepe jelentősen csökkent, ma már csak a világ gesztenye termésének tizedét adja, míg korábban ez az érték 50% volt. A hazai termés kb. évi 300-500 tonna, fő hazai termőterülete a nyugat-dunántúli térség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gesztenye feldolgozással és fagyasztott gesztenyepüré előállításával hazánkban 5 ismertebb vállalkozás foglalkozik, összesített árbevételük évi 3-4 milliárd Ft - ha a teljes árbevételt is elfogadjuk gesztenye feldolgozásból, akkor is a hazai élelmiszeripar egy apró szegmenséről beszélhetünk. A fő termékük, a gesztenyepüré. A tévhitekkel ellentétben ugyanakkor a világosabb színű gesztenyepüré jelenti a magasabb minőséget. Ma már akár 100%-os gesztenye tartalmú termékek is elérhetőek a piacon.

A gesztenye feldolgozás hátránya, hogy szezonális tevékenységnek tekinthető - a szezon szeptember-október körül indul az adott évi termés megjelenésével, míg a fogyasztás döntő része az október-karácsony közötti időszakban realizálódik.

A hazai gesztenye feldolgozás igényeit nem fedezi a hazai termés, ezért a gesztenye jelentős részét importból szerezzük be. A gesztenye elérhető mind héjas, mind héj nélküli formában is, a gesztenye össztömegének kb. 30%-át teszi ki a héja. A KSH külkereskedelmi adatai alapján az elmúlt években a gesztenye importunk csökkent, elsősorban a héj nélküli gesztenye importunk jelentős csökkenésének köszönhetően. A gesztenyét elsősorban Portugáliából, Albániából és Észak-Macedóniából szerezzük be, de az európai piacon jelentősnek mondható az olasz kereskedők befolyása is. Az import árakban ugyanakkor 2017-2018-ban volt egy jelentősebb (kb. 20-25%-os) emelkedés, azóta stabilan ezen a magasabb árszinten mozognak.

forrás: KSH, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A KSH külkereskedelmi adatai alapján ugyanakkor a gesztenyepüré exportunk az elmúlt években dinamikus emelkedést mutat - 2015-ben még évi 20 tonna volt a kivitel mennyisége, amely az elmúlt 2 évben már évi 200 tonna felett alakult, azaz 3 év alatt megtízszereződött és értékben megközelítette a 900 ezer euró-t. Célpiacaink elsősorban a környékbeli országok: Ausztria, Szlovákia és Románia. Az ágazat jó ár-érvényesítő pozícióját mutatja, hogy az import oldalon látott alapanyagár emelkedést (és a hazai bérköltségek jelentős emelkedését) az export oldalon sikerült érvényesíteni és a határparitásos export ár folyamatos emelkedést mutat.

forrás: KSH, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

Európai szinten növekvő kereslet mutatkozik a gesztenyepüré iránt, így a hazai feldolgozók kilátásai kedvezőnek tekinthető. A koronavírus hatása is a szezonalitás miatt korlátozottabb lehet az ágazatra. A jelenlegi árfolyamszint az export lehetőségeket is javítja, bár az import beszerzések révén az alapanyagárakat is emeli. A kedvező piaci lehetőségeket remélhetőleg minél jobban sikerül kihasználnia a hazai feldolgozóknak, amelyhez a jövőben talán a termékinnovációra és az egyedi megjelenésre érdemes fókuszálniuk.

Írta: Magyar Attila, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?