2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Élelmiszer

A japánok imádják a magyar mangalicát

Japánban keresett a magyar mangalica, de a méz- és a meggyexport is növekedhet. Bár Japán Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívüli országok között, a 126 millió eurós tavalyi agrárexport csak töredékét tett ki a 8 milliárd euró körüli teljes magyar agrárkivitelnek.
 
 

Az agrárkapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Taniai Maszaakival japán mezőgazdasági államminiszterrel a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), ahol Japán a partnerország. Ma Japán számít az Európai Unión kívüli országok között Magyarország legfontosabb partnerének. Az oda irányuló magyar agrárexport értéke tavaly 126 millió euró (mintegy 38 milliárd forint) volt, bár így is csak töredékét tette ki a 8 milliárd euró körüli teljes magyar agrárkivitelnek.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint a magyar-japán egyeztetéseken az állategészségügyi kérdésekről és a kétoldalú mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok élénkítéséről volt szó. Fazekas Sándor ígéretet tett arra, hogy a szigetországból származó termékekkel kapcsolatos korlátozás feloldását Magyarország támogatja.

Japán az idén az elsők között oldotta fel a magyar madárinfluenza miatti elrendelt kereskedelmi zárlatot. A mangalicahús Japánban  keresett, emellett a hazai méz és meggyexport növelésének lehetőségeit is megvizsgálják - áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!