A legnagyobb rekorderek közé lépett Orbán minisztere

agrarszektor.hu
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ötödik olyan agrárpolitikus, aki legalább nyolc évig irányította az agrártárcát az 1848-ig visszanyúló adatsorok szerint. Az elmúlt százhetven évben csak Darányi Ignác, Mayer János, Váncsa Jenő és Dimény Imre agrárminiszterek előzték meg a rangsorban. Kérdéses azonban, hogy egy újabb Fidesz-kormányban is ő maradhatna-e az agrárminiszter.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Előkelő helyet foglal el Fazekas Sándor azon a listán, amely hivatalban töltött idejük szerint rangsorolja az agrárminisztereket. A fideszes agrárpolitikus a 2010-2014-es második Orbán-kormány ideje alatt vidékfejlesztési miniszterként, a 2014-2018-as harmadik Orbán-kormányban pedig földművelésügyi minisztereként vezette a tárcát, így már csaknem nyolc éve áll a minisztérium élén.

A Wikipédia adatai szerint 1848 óta mindössze négy olyan miniszter akadt, aki nyolc évig, illetve annál is tovább irányíthatta az agrártárcát. A csúcsot Darányi Ignác, a tizenkilencedik-huszadik század fordulójának nagyformátumú (agrár)politikusa tartja, aki - két alkalommal - összesen több mint tizenegy évig vezette a minisztériumot a Szabadelvű Párt, illetve az Országos Alkotmánypárt színeiben. Róla éppen Fazekas Sándor első miniszteri ciklusában, 2012-ben neveztek el egy külön kormányzati agrártervet (Darányi Ignác Terv), amely egy korábban elfogadott másik projekt, az uniós forrásokra épült Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) részét képezte.

Darányi Ignác mellett Mayer János kisgazda politikus is kétszer - összesen nyolc évnél tovább - állt a minisztérium élén, és szintén átlépte a nyolcéves határt az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) két politikusa, Váncsa Jenő és Dimény Imre is. Váncsa Jenő 1980-1989 között csaknem kilenc évig, Dimény Imre pedig 1967-1975-ben vezette az agrártárcát (lásd az alábbi táblázatot).

Az eredetileg nem agrárvégzettségű Darányi Ignác nagybirtokos-gazdálkodóként is köthető a mezőgazdasághoz, Mayer János szintén gazdálkodó-politikusként tevékenyekedett, míg Váncsa Jenőnek és Dimény Imrének agronómusi-agrármérnöki végzettsége is volt. Fazekas Sándor ugyanakkor úgy lehetett két ciklusban és agrárminiszter, hogy nem a mezőgazdaságból érkezett, diplomáját pedig a szegedi József Attila Tudományegyetem jogi karán szerezte.

Habár Fazekas Sándor két parlamenti ciklusban tölthette be az agrárminiszteri posztot, nevéhez nem fűződnek korszakosnak nevezhető, meghatározó agrárgazdasági (reform)programok. Kétségtelen azonban az is, hogy mozgásterét alapvetően behatárolta, hogy a magyar agrár- és támogatáspolitikát miniszterségének ideje alatt (is) az Európai Uniós Közös Agrárpolitika (KAP) szabályozási és pénzügyi rendszere határozta meg.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Miniszteri pozícióját ágazati vélemények szerint alapvetően azért tarthatta meg hosszú ideig, mert ellenvetés nélkül hajtotta végre Orbán Viktor miniszterelnök két kormányának agrárterveit. Konfliktuskerülése viszont azzal is járt, hogy - főként 2014 után - több agrárfeladat is más tárcákhoz került, így a Földművelésügyi Minisztérium kormányon belüli súlya fokozatosan csökkent.

Ma az agráriumban azok a vélemények vannak többségben, amelyek szerint Fazekas Sándor fideszes választási győzelem és kormányalakítás esetén sem folytat(hat)ja tovább a minisztérium élén. Egyes hírek szerint egy újabb fideszes kormányban ismét napirendre kerülhetnek olyan elképzelések, amelyek a jelenleginél erősebb agrártárca kialakítását tartanák jobb megoldásnak új miniszter vezetése alatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13