2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Élelmiszer

A számok nem hazudnak: elképesztően megdrágult a tojás Magyarországon

Közel 13 százalékkal, darabonként 26,9 forintra emelkedett az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára Magyarországon 2020 első harminchárom hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az Európai Unióban is hasonló a helyzet, az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 133 euró/100 kilogramm volt ugyanebben az időszakban, ami 6 százalékkal magasabb az előző évinél.
 
 

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 26 százalékkal 12 ezer tonnára nőtt 2020 első fél évében az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Az import több mint fele (54 százalék) Ukrajnából érkezett 2020. január és június között, ami csaknem 25 százalékkal több, mint a 2019 azonos időszakában beszállított mennyiség. A második legnagyobb importőrnek számító USA-ból 55 százalékkal nőtt az import, Argentínából 35 százalékkal, Albániából pedig 24 százalékkal bővült a behozatal ugyanebben az összehasonlításban. A közösség tojás- és tojástermékexportja 6 százalékkal 115 ezer tonnára csökkent 2020. január–június között az előző év hasonló időszakához képest. Az unió legnagyobb célországai – Japán (30 százalék részesedés az exportból) és Svájc (19 százalék) – együttesen mintegy 56 ezer tonna tojást és termékeit vásároltak a közösségtől. Svájcba csaknem 5 százalékkal emelkedett, míg Japánba 9 százalékkal csökkent a kivitel a megfigyelt periódusban. Csökkent továbbá a kiszállítás Thaiföldre (–15 százalék) és Mauritániába (–3 százalék). 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 133 euró/100 kilogramm volt 2020 első harminchárom hetében, ami 6 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakának átlagárához képest. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 12,7 százalékkal 26,9 forint/darabra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 13 százalékkal 28 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé pedig 9 százalékkal 32 forint/darabra emelkedett. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 12 százalékkal 24 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé 18 százalékkal 27 forint/darabra nőtt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó