Amerika a következő 7 évben megtriplázza marhahúsexportját Európába

agrarszektor.hu
Európa tovább csökkenti a kereskedelmi feszültséget az USA-val: az unióba beszállítható marhahús mennyiségének döntő része hamarosan az Egyesült Államokból érkezhet - Trump elnök és az ottani farmerek legnagyobb megelégedésére. A hormonmentes marhahús exportja megtriplázódhat az elkövetkező években. Immár nemcsak a Mercosur-megállapodás fenyegeti az európai húsmarhaszektort.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kereskedelmi parnerek legújabb megállapodása alapján évente 18.500 tonna marhahúst exportálhat az Egyesült Államok Európába 220 millió dollár értékben, ami a következő hét évben fokozatosan 35.000 tonnára és 420 millió dolláros exportértékre növekedhet. Eddig 13.000 tonna marhahúst szállítottak be az amerikaiak mintegy 150 millió dollár értékben.


“A piacok megnyitása a farmereink előtt többről szól, mint egy iparágról, egy életmód melletti kiállást is jelent. A szenvedéllyel végzett kemény munka és elkötelezettség a generációk során Amerikát a világ legnagyobb és legjobb minőségű marhahúsának előállítójává tette" - mondta Trump elnök a döntés bejelentésekor. Az amerikai marhaágazat örömmel fogadta a hírt.

Éveken keresztül nehezen tudtunk belépni az Európai Unióba néhány nem vámjellegű kereskedelmi korlátozás miatt. Azt akarjuk, hogy az európaiak is élvezhessék azt a jó minőségű marhahúst, amelyet az amerikai farmerek állítanak elő"

- mondta a bejelentés során Jennifer Houston, a National Cattlemen's Beef Association elnöke. Mint az ismert, Európa elutasítja a hormonkezelt marhák húsát, ahogy a klóros fertőtlenítésen átesett csirkehúst is. Ezek a termékek nem a vámok, hanem a húskezelési előírások miatt nem léphetnek Európa piacára. A mostani megállapodás sem szünteti meg ezt az európai gyakorlatot, azonban az előírásoknak megfelelő, behozható húsmennyiséget megemeli.

2014-ben az EU 45.000 tonna nem hormonkezelt marha húsára nyitott beszállítási kvótát, többek között az USA-ból. "Az új megállapodásnak köszönhetően a meglévő kvóta lényeges hányada illeti majd az Egyesült Államokat. Ez megoldást jelenthet a WTO-ban régóta fennálló vitánkra is" - fogalmazott Jani Raappana, az EU Tanács finn elnökségének tagja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03