2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Élelmiszer

Apokalipszis közeleg: brutális csokoládé- és kávéhiány fenyegeti a világot

Az Európai Unió mezőgazdasági importjának több mint egyharmada kerülhet veszélybe a következő 25 évben.
 
 

Az R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatása szerint, bár az Európa Unió mezőgazdasági importjának csak 7%-a volt veszélyben az elmúlt 25 évben az aszály miatt, a következő negyedévszázadban ez akár 37%-ra nőhet – írta meg a Világgazdaság a The Guardian információi alapján. A Nature Communicationsben megjelent kutatás szerint veszélyben lehet a számos termékben használt pálmaolaj, a csirkék és sertések takarmányozására használt szója és a cukornád ellátása is.

Az EU adja a világ kávéfogyasztásának harmadát, melynek a fele olyan, a klímaváltozás miatt aszálynak egyre jobban kitett területekről érkezik, mint Brazília vagy Vietnam, ugyanakkor Kolumbia vagy Kenya esetében nem fog növekedni az aszály valószínűsége. A csokoládétermelés legfontosabb alapanyaga, a kakaó, melynek teljes egészét importból szerzi be Európa. A kutatás szerint főleg Indonéziában és Malajziában lesz egyre több csapadékmentes időszak, míg Elefántcsontpart és Ghána esetében erre kisebb az esély.

A kutatás szerint a pálmaolaj-behozatal 61%-a, míg a cukornád 73%-a lehet érintett az aszály által. Éppen ezért fontos, hogy az Európai Unió minél többet tegyen a klímakatasztrófa elhárítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu