2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Élelmiszer

Csányi legyőzte a munkaerőhiányt az új gigavágóhídon

Októberben kezdődik a tesztüzem az új mohácsi vágóhídon, amely jelentős változásokat hoz a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő PICK Szeged Zrt. működésében is. Ezekről beszélgettünk Nagy Endre vezérigazgatóval, aki szerint a szakemberhiány ellenére már csaknem teljes a mohácsi létesítmény dolgozói állománya. A próbaüzem indulása után a PICK fokozatosan csökkenti a munkát a szegedi vágóhídon, októbertől leállítja a vágást, utolsó lépésként pedig a csomagolóüzem szűnik meg.
 
 

Ha a PICK Szeged Zrt. által eddig gyártott szalámikat láncszerűen egymás mögé tennénk, 4800 kilométer hosszú lenne, vagyis elérne innen az északi sarkig – mondta Nagy Endre vezérigazgató a cég alsómocsoládi üzemében a közelmúltban megrendezett Coop Rally-n. Az ősszel nagy változás történik a cég működésében: elindul a tesztüzem a lényegében Csányi Sándorhoz köthető új mohácsi vágóhídon, amellyel a PICK stratégiai együttműködést is kötött.

Mit jelent majd a PICK-nek az új mohácsi üzem?

A mohácsi vágóhídon a próbavágásokkal kezdődik a munka októberben, majd elindítják a csontozó- és daraboló üzemet is, végül pedig a csomagoló üzemet is. A PICK szegedi vágóhídja pedig fokozatosan le fog állni, de összességében így is növekedni fognak a gyártókapacitások, hiszen ez az átállás egyik lényege.

Az elmúlt 4 évben is folyamatosan növeltük a vágásszámot, évi 300 ezerről majdnem a duplájára: körülbelül 580 ezer vágás lesz idén, a kapacitásunk teljes maximumán dolgozunk vágás tekintetében

– mondta el Nagy Endre az Agrárszektornak. Az átállással kapcsolatos további fejleményekről is beszélt:

 • a PICK nyit új piacok felé, például nemrégiben megkapta szállítási jogosultságot Kínába, így a jelentős kínai piac is elérhetővé válik;
 • a cég jelenlegi telephelyei megszerezték a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) szállítási jogosultságot, így a jövőben elindulnak a KMS-védjeggyel ellátott sertéshús-szállítási együttműködések, amelyben szintén fontos szerepe lesz a mohácsi vágóhídnak.

Már csak néhány tíz dolgozó hiányzik

Korábban megjelentek hírek a sajtóban arról, hogy a mohácsi vágóhíd elindításával kapcsolatos legnagyobb kihívások egyike a szakemberhiány.

Összesen 560 fővel tervezzük elindítani az ottani munkát, és körülbelül 20-30 hely lehet még nyitva, de ezekre az emberekre gyakorlatilag nem a daraboló- és a vágóüzemben van szükség, hanem a többi kiszolgálóterületen oszlanak el, mint a takarítás, a logisztika és a műszaki területek

– tette hozzá aNagy Endre. A PICK széles eszközkészletet vetett be, hogy a még nem a cégnél dolgozó embereket is odacsábítsanak, és a vezérigazgató sikeresnek ítéli a mohácsi vágóhíd munkaerő-bázisának megteremtésére tett kísérletet, hiszen már közel teljes az új vágóhíd leendő dolgozói állománya.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó