2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Élelmiszer

Durva, ami a magyar sárgadinnyével történik: ehhez jobb lesz hozzászokni?

Július közepén berobbant a dinnyeszezon, és elárasztotta a boltokat és piacokat a friss, magyar görög- és sárgadinnye. Noha évek óta csökken a sárgadinnye termésmennyisége Magyarországon, a szakértők szerint idén ismét nőtt a nyári slágergyümölcs termőterülete, ami a termésmennyiségre is hatással lesz. A sárgadinnye átlagára viszont 2004 óta szinte folyamatosan emelkedik, bár az idei árakat még befolyásolhatja, hogy a tartós meleg miatt a termelőknél egyszerre, vagy közel egyszerre érett be a termés.
 
 

Július elején-közepén beindult a dinnyeszezon Magyarországon, és a boltokat elárasztotta a magyar görög- és sárgadinnye. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesületének (MDE) a vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján idén körülbelül 480 hektáron termesztenek sárgadinnyét a termelők, ami azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest nőtt a sárgadinnye termőterülete. Ezt később Roszik Tamás, az MDE egyik alelnöke az Agrárszektor kérdésére meg is erősítette.

A Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén hangzott el az az információ, hogy idén a magyar termesztők megközelítőleg 12,5 ezer tonna sárgadinnyét fognak betakarítani. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint 2000 óta csak két alkalommal volt 20 ezer tonna feletti a sárgadinnyetermés, 2013-ban és 2016-ban. 2016 óta egyébként folyamatos csökkenés figyelhető meg az éves termésmennyiségben.

Forrás: KSH / MTVA Sajtóarchívuma / MTI

Ehhez képest a sárgadinnye kilónkénti átlagára folyamatosan emelkedik, 335 forinttal 2018-ban volt a legmagasabb. 2019-be 314 forint volt a sárgadinnye átlagos ára, a 2020-as évről viszont nincsenek adatok, mivel a koronavírus miatt az adatgyűjtés április, május és június hónapokban szünetelt.

A sárgadinnye termésmennyiségét és az értékesítési árakat tekintve az Agrárszektor által megkérdezett termelők többsége optimista volt, bár érkeztek olyan jelzések is, hogy a tartós meleg miatt minden termelőnek egyszerre érett be a sárgadinnyéje, így azok egyszerre is fognak megjelenni a piacokon és a boltokban is, ami nyomottabb árakat fog eredményezni idén.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!