Durván betett a sok eső a magyar epernek: aranyáron mérik a hazai gyümölcsöt

agrarszektor.hu
Magasabb a magyar szamóca ára az ilyenkor megszokottnál, a hűvös, csapadékos időjárásban ugyanis lelassult a gyümölcs érése. Az esős idő nem csak az érést tette vontatottá, de a nedves környezetben a gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott a termelőknek. Ugyanakkor mivel a meleg és napsütéses időjárás elmaradt az utóbbi hetekben, ezért a gyümölcs íze sem a vártak szerint alakult.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kifejezetten jól indult az idei szamócaszezon az országban, ami annak köszönhető, hogy egy száz százalékban öntözött kultúráról van szó - mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert gyümölcsöt a tavaszi fagyok sem károsították számottevően, április közepén azonban 10-30 százalék közötti virágkár keletkezett az ország északkeleti régiójában az éjszakai fagyok miatt. Ez ugyanakkor országos viszonylatban érdemi terméskiesést nem okozott - tájékoztatott az alelnök. 

Jó ideje tart már a hüvős, esős idő Magyarországon, és mivel a szamócaszezon mindössze hat-nyolc hetes, ezt az időjárási szélsőségek jelentősen meg tudják változtatni - emelte ki Apáti Ferenc. A hetek óta tartó esős idő nem csak a gyümölcsök érését lassította le, de a gombás betegségek is megtámadták a növényeket, ez pedig komoly terméskiesést okozott a termelőknek. Ennek köszönhetően a magyar szamóca jelenleg drágább az ilyenkor megszokottnál, a szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak csökkenni. Az időjárás, vagyis a meleg és napsütéses órák hiánya a gyümölcs ízére is hat, ráadásul az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet majd gyökeres változásra számítani - tette hozzá. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02