2022. január 27. csütörtök Angelika

Hírek - Élelmiszer

Durván betett a sok eső a magyar epernek: aranyáron mérik a hazai gyümölcsöt

Magasabb a magyar szamóca ára az ilyenkor megszokottnál, a hűvös, csapadékos időjárásban ugyanis lelassult a gyümölcs érése. Az esős idő nem csak az érést tette vontatottá, de a nedves környezetben a gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott a termelőknek. Ugyanakkor mivel a meleg és napsütéses időjárás elmaradt az utóbbi hetekben, ezért a gyümölcs íze sem a vártak szerint alakult.
 
 

Kifejezetten jól indult az idei szamócaszezon az országban, ami annak köszönhető, hogy egy száz százalékban öntözött kultúráról van szó – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert gyümölcsöt a tavaszi fagyok sem károsították számottevően, április közepén azonban 10–30 százalék közötti virágkár keletkezett az ország északkeleti régiójában az éjszakai fagyok miatt. Ez ugyanakkor országos viszonylatban érdemi terméskiesést nem okozott - tájékoztatott az alelnök. 

Jó ideje tart már a hüvős, esős idő Magyarországon, és mivel a szamócaszezon mindössze hat-nyolc hetes, ezt az időjárási szélsőségek jelentősen meg tudják változtatni - emelte ki Apáti Ferenc. A hetek óta tartó esős idő nem csak a gyümölcsök érését lassította le, de a gombás betegségek is megtámadták a növényeket, ez pedig komoly terméskiesést okozott a termelőknek. Ennek köszönhetően a magyar szamóca jelenleg drágább az ilyenkor megszokottnál, a szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak csökkenni. Az időjárás, vagyis a meleg és napsütéses órák hiánya a gyümölcs ízére is hat, ráadásul az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet majd gyökeres változásra számítani - tette hozzá. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!