2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Élelmiszer

Eddig csak pálinkát főztek, most viszont nagyot újítanak Békésben

Két új terméket dobott piacra az idén 35. születésnapját ünneplő Békési Pálinkafőzde. A Békési Szilvapálinka mellé most megalkották a telt és édes ízű Békési Barackpálinkát és a 12 évig érlelt Békési Single Barrel Whisky-t.
 
 

A Békési Pálinkafőzde története 1984. október 11-én kezdődött, amikor az elsők között váltották ki a pálinkafőző engedélyt Csatárkerten, majd hosszú évek alatt kitanulták a szakma minden fortélyát - írja közleményében a cég. A Békési Zrt. generációról generációra szálló, pálinkafőzési tradícióját méltán tükrözi, hogy mára az ország egyik legnagyobb irányított cefréző-és főzőkapacitásával rendelkező pálinkafőzdéje.

Legsikeresebb termékük az eredetvédett gyümölcsből készült Békési Szilvapálinka, melyhez az alapanyagot a 27 hektárnyi saját szilvaültetvényből és a helyi lakosok gyümölcséből nyerik. A cél egyértelmű, mindenki ízlésének megfelelni, mondja Szűcs Gábor, a Békési Zrt. igazgatósági elnöke. Szűcs Gábor azt is elmondta, hogy az elmúlt évek minőségi versenye megannyi izgalmas technológiai megoldást hozott magával, így a számítógép vezérléssel irányított erjesztést követően most egyszerre van jelen a hagyományos kétlépcsős kisüsti és a modern oszlopos rendszerű technológia is a főzdében.

A Békési Pálinkafőzde az évforduló alkalmából két új taggal bővítette a prémium termékcsaládot, ezek közül az egyik a Békési Barackpálinka. Kivételesen telt és édes ízekkel, illatokkal operáló gyümölcsélmény, amelynek illata az érett, zamatos sárgabarackot, íze pedig nagymamáink baracklekvárját idézi. A prémium termékcsalád harmadik tagja a 12 éves érlelésű Békési Single Barrel Whisky lett. Békési Sándor, a cég kereskedelmi vezetője szerint az ötlet adta magát, hisz a meglevő berendezéseik gabonapárlat főzésére ugyanúgy alkalmasak. Csupán a whisky zamatát adó érleléshez kellett tölgyfa hordókat beszerezni, melyeket kádárok készítettek fel, a belsejüket enyhén pirítva. A 12 év érlelést követően a Békési Single Barrel-t hordónként palackozzák, a címkén feltüntetve a hordó sorszámát, így nem meglepő, hogy egymás mellett kóstolva az egyes tételeket, színben, illatban és ízben is különbözőségeket fedezhetünk fel. Az elmúlt években két újabb kísérlet is indult a Békési Manufaktúra érlelőpincéjében: az egyik során az italt tokaji aszús, míg a másikban olyan barrique hordókban nemesítik, amelyeket korábban az egyik neves ír whiskey üzem használt érlelésre.

A címlapkép forrása: Békési Pálinkafőzde.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!