2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Élelmiszer

Elárulták, kiket akarnak futtatni az idén

A helyi termékek seregszemléje lesz az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK). A megrendezéshez szükséges források nem a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésében szerepelnek. A kiállításra 1,3 milliárd forintot fordítanak.
 
 

Az FM 2015-öt a helyi termékek évének nyilvánította, így az idei, 77. OMÉK-on is a helyi specialitásoké lesz a főszerep – jelentette ki az MTI szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az árumustrán mintegy 100 ezer látogatóra számítanak a szervezők. A kiállítás rendezői a különböző régiók sajátosságait figyelembe véve állítják fel a standokat, ezzel is hangsúlyozva egy-egy térség - legyen az határon belül vagy túl - termelési hagyományainak, kínálatának különlegességeit.

Az OMÉK-ot szeptember 23-27. között rendezik meg a Hungexpo budapesti vásárközpontban. Az agrártárca vezetője az eseményt agrárdiplomáciai szempontból is jelentősnek minősítette.

Fazekaséknál nincs pénz az OMÉK-ra
Fazekas Sándor szerint a Földművelésügyi Minisztérium csak szakmailag támogatja az OMÉK-ot, mivel a megrendezés költsége a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésében szerepel. Az idei OMÉK megrendezése mintegy 1,3 milliárd forintba kerül, míg agrármarketingre 1,8559 milliárd forintot lehet fordítani.


Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese szerint a rendezők az élelmiszeripari mikro-, kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások bemutatására nagy hangsúlyt helyeznek. Az OMÉK-ra az idén 800-900 kiállítót várnak, szemben a két évvel ezelőtti 600-700-zal. A helyi termelők száma pedig mintegy 600 lesz, míg az előző kiállításon 400-an voltak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu