Itt a nagy bejelentés: indul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése

Itt a nagy bejelentés: indul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése

agrarszektor.hu
Óriási lendületet kaphat a magyar agrárium és élelmiszeripar, hiszen hatalmas források érkeznek az ágazatba a következő években - hangzott el a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján. A soha nem látott mértékű pénz, amely a hazai mezőgazdaság és vidék rendelkezésére áll majd, nagyban segíthet a szektor versenyelőnyének növelésében is. Szó volt többek között arról is, hogy 2021. október 18-án megindul az agrártámogatási előlegek emeltszintű kifizetése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Korunk egyik legnagyobb kihívása az egyensúly megteremtése a magyar agráriumban, a fenntarthatósággal összhangban. Az egyik legzöldebb ágazat a mezőgazdaság, ösztönözni kell a termelőket egy még fenntarthatóbb gazdálkodás megteremtésében. Korszakváltás zajlik a magyar agráriumban és vidéken  

- mondta Nagy István agrárminiszter. Bejelentette, 2021. október 18-án megindul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése. Az uniós szabályok adta legkorábbi időponttól kezdve a gazdák számára a közvetlen támogatások esetében a decemberben fizethető részfizetésekkel együtt legalább 260 milliárd forint, a terület- és állatlétszám után fizetett vidékfejlesztési támogatásoknál pedig több mint 46 milliárd forint kifizetését tervezik még az idén.

Az elmúlt két év legfontosabb tanulsága a magyar vidék és agrártársadalom helytállása volt. Ebben az időszakban érezhetően nőtt az agrártársadalom presztizse Magyarországon

- tudatta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Kiemelte, ha az elmúlt évtizedet vizsgáljuk, jól látszik, hogy a magyar agrárium lendületesen és dinamikusan tudott fejlődni. Ugyanakkor a szakma most újabb lendületet kaphat, hiszen soha nem látott források állnak a rendelkezésre a következő években, így a magyar élelmiszerexport is hatalmas lehetőségeket kaphat. Ennek megsegítése érdekében egy online élelmiszerkatalógus kerül bemutatásra, ahol a magyar élelmiszeripar szereplői egy helyen megtalálhatók majd, ez pedig az exportfejlesztést is nagyban segítheti a jövőben. 

A koronavírusos helyzet nehezén túl vagyunk úgy gondolom, érdemes most az előrenézésre koncentrálni. Ahhoz, hogy szintet ugorjon a magyar élelmiszeripar és agrárium, a feldolgozóipar erősítésére van szükség. Fontos, hogy a magyar termékek versenyelőnyt szerezhessenek nemcsak hazánkban, de külföldön is

- emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette, hatalmas források állnak az ágazat rendelkezésre a követező években, és szükség is van erre, hiszen a hazai agrárium versenyhelyzetét ezzel jelentősen tudjuk majd javítani. Kiváló agráradottsággal rendelkező ország vagyunk, de ahhoz, hogy vonzó legyen az ágazat a fiatalok számára is, tennünk kell - hangsúlyozta. 

Most zajlik a Közös Agrárpolitika reformja, most formálódik az a szabályrendszer, amely alapján a következő években dolgoznunk kell majd. Fontos, hogy a klímaváltozás hatásait figyelembe véve, a legkorszerűbb tudással és technológival dolgozzunk a következő időszakban 

- közölte Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?