Itt a nagy bejelentés: indul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése

Itt a nagy bejelentés: indul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése

agrarszektor.hu
Óriási lendületet kaphat a magyar agrárium és élelmiszeripar, hiszen hatalmas források érkeznek az ágazatba a következő években - hangzott el a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján. A soha nem látott mértékű pénz, amely a hazai mezőgazdaság és vidék rendelkezésére áll majd, nagyban segíthet a szektor versenyelőnyének növelésében is. Szó volt többek között arról is, hogy 2021. október 18-án megindul az agrártámogatási előlegek emeltszintű kifizetése.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Korunk egyik legnagyobb kihívása az egyensúly megteremtése a magyar agráriumban, a fenntarthatósággal összhangban. Az egyik legzöldebb ágazat a mezőgazdaság, ösztönözni kell a termelőket egy még fenntarthatóbb gazdálkodás megteremtésében. Korszakváltás zajlik a magyar agráriumban és vidéken  

- mondta Nagy István agrárminiszter. Bejelentette, 2021. október 18-án megindul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése. Az uniós szabályok adta legkorábbi időponttól kezdve a gazdák számára a közvetlen támogatások esetében a decemberben fizethető részfizetésekkel együtt legalább 260 milliárd forint, a terület- és állatlétszám után fizetett vidékfejlesztési támogatásoknál pedig több mint 46 milliárd forint kifizetését tervezik még az idén.

Az elmúlt két év legfontosabb tanulsága a magyar vidék és agrártársadalom helytállása volt. Ebben az időszakban érezhetően nőtt az agrártársadalom presztizse Magyarországon

- tudatta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Kiemelte, ha az elmúlt évtizedet vizsgáljuk, jól látszik, hogy a magyar agrárium lendületesen és dinamikusan tudott fejlődni. Ugyanakkor a szakma most újabb lendületet kaphat, hiszen soha nem látott források állnak a rendelkezésre a következő években, így a magyar élelmiszerexport is hatalmas lehetőségeket kaphat. Ennek megsegítése érdekében egy online élelmiszerkatalógus kerül bemutatásra, ahol a magyar élelmiszeripar szereplői egy helyen megtalálhatók majd, ez pedig az exportfejlesztést is nagyban segítheti a jövőben. 

A koronavírusos helyzet nehezén túl vagyunk úgy gondolom, érdemes most az előrenézésre koncentrálni. Ahhoz, hogy szintet ugorjon a magyar élelmiszeripar és agrárium, a feldolgozóipar erősítésére van szükség. Fontos, hogy a magyar termékek versenyelőnyt szerezhessenek nemcsak hazánkban, de külföldön is

- emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette, hatalmas források állnak az ágazat rendelkezésre a követező években, és szükség is van erre, hiszen a hazai agrárium versenyhelyzetét ezzel jelentősen tudjuk majd javítani. Kiváló agráradottsággal rendelkező ország vagyunk, de ahhoz, hogy vonzó legyen az ágazat a fiatalok számára is, tennünk kell - hangsúlyozta. 

Most zajlik a Közös Agrárpolitika reformja, most formálódik az a szabályrendszer, amely alapján a következő években dolgoznunk kell majd. Fontos, hogy a klímaváltozás hatásait figyelembe véve, a legkorszerűbb tudással és technológival dolgozzunk a következő időszakban 

- közölte Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?