2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Élelmiszer

Elképesztő drágulás vár a csokoládéra: ezt a fogyasztók fizetik majd meg

Mintegy 400 dollárral akarja megemelni egy tonna kakaó árát Ghána és Elefántcsontpart, melyek a világ kakaó termelésének több mint kétharmadát adják. Ez 16 százalékos árnövekedést jelent, és elvileg ez lenne az ára annak, hogy a kakaótermesztők nem nyomorognak. A kérdés mindössze annyi, hogy a pluszbevétel vajon tényleg hozzájuk kerül, vagy a felvásárlók és a nagy csokoládégyárak kapják a nagy részét.
 
 

Jelenleg 2500 dollár körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, Ghána és Elefántcsontpart - melyek a világ kakaó termelésének több mint 60%-át adják - azonban 400 dollárral akarja megemelni egy tonna árát - írja a Wall Street Journal című lapra hivatkozva a HVG. Ez az árnövekedés jelentősen megdobhatja a csokoládéárakat, a kérdés csupán annyi, hogy vajon képes lesz-e a kakaókartell eredményesen működni, amely a tervek szerint októberben kezdi meg a működését. Ettől kezdve lefedné az egész globális piacot a termeléstől egészen a végső értékesítésig.

A világ kakaótermésének több mint a kétharmadáról van szó. Enélkül nem lehet meg a világpiac. Ezért minden bizonnyal áremelkedésre kerül majd sor. A számlát a fogyasztók fizetik majd meg

- nyilatkozta az egyik legnagyobb londoni brókercég társigazgatója a Wall Street Journalnak.

Ghána és Elefántcsontpart eredetileg 2600 dolláros árat javasolt a brókercégeknek, de azok ezt elutasították. Erre alakították meg a kartellt, mely 400 dolláros áremelkedést akar elérni a jelenlegi 2500 dolláros árhoz képest. Vagyis 100 dollár helyett immár 400 dollárt akarnak a kartell tagjai rátenni az árra, ez pedig 16%-os áremelkedést jelent.

A Mars globális kommunikációs főnöke kedvezően értékelte a kakaókartell megalakulását, mondván ily módon az afrikai termelőknek is meglesz a létbiztonsága. Ez persze csak fedőszöveg, mert a valóságban a nagy vásárlók sosem árulják el, hogy kitől mennyit vesznek és főképp azt nem, hogy mennyiért. A Wall Street Journal szerint már eddig is előfordult, hogy tonnánként 3000 dollár felett vásároltak a nagy csokigyártó cégek. De persze ők sem akartak ráfizetni: leleményes módon hajtottak végre áremelést. Egyrészt csökkentették a kakaótartalmat a csokoládékban, másrészt maguk a csokoládé szeletek vagy táblák lettek egy picit kisebbek, miközben az ár nem változott vagy egy kicsit még emelkedett is.

A Világbank szerint a négymillió kakaófarmer jövedelme nem több mint napi 3 dollár, így biztosan nem a termelők vágják zsebre a hasznot. Ugyanakkor a kakaókartell most az ígéri: minden eladott tonna után a farmerek kapnak 1800 dollárt. A 400 dolláros pluszt pedig egy kakaóalapba helyezik, amely a nehéz időkben támogatja a termelőket, amikor leesik a kakaó ára. Ezzel szemben a Wall Street Journal diszkréten hallgat arról, hogy a haszon nagy részét a felvásárlók és a nagy csokoládégyárak teszik zsebre, miközben az afrikai farmerek nyomorognak. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu