2022. május 18. szerda Erik, Alexandra

Hírek - Élelmiszer

Elkezdődött a szüret a nagy magyar pezsgőgyárnál: így csinálják

Megkezdődött a szüret, amely a borászatok életében az év legfontosabb időszaka. Minden azon áll vagy bukik, milyen minőségű alapanyag kerül be a pincébe. A csendes boroknál is fontos a szüreti időpont kiválasztása, de a pezsgőalapboroknál ez talán még nagyobb jelentőséggel bír. A megfelelő sav-cukor arány, a savösszetétel és a várható alkoholtartalom mind olyan paraméterek, amik már a születése előtt eldönthetik egy pezsgő későbbi sorsát.
 
 

Laczkó Gábor, a Törley főborásza így nyilatkozott a szőlőültetvényeikről. „Korai lenne még megmondani, milyen évjárat lesz az idén illetve, hogy milyen lesz az idei termés minősége. A kora nyári sok csapadék a mi munkánkat sem könnyítette meg, de új telepítéseink és nem szegmentált, jó fekvésű birtokszerkezetünknek köszönhetően a kihívásokra időben reagáltunk, így jó állapotban vannak a szőlőültetvényeink. A technológiai érettséget nem csak fajtánként, táblánként határozzuk meg, hanem külön-külön csendes és pezsgő alapboraink esetében." - írja közleményében a Törley. 

Forrás: Törley

A Törleynél augusztus harmadik hetében jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a korai érésű Irsai Olivért. A fajta azonban magas cukorfokot, a boroknál elengedhetetlen szintű savtartalom mellett nehezen ér el, így abból díjnyertes bor készítésének origója a megfelelően telepített és karbantartott ültetvény, a jól meghatározott időpontban végzett, gyors szüret, majd a reduktív feldolgozás.

Forrás: Törley

Laczkó Gábor elmondta, az Irsai Olivér szüretét követően bevárják a többi fajtát; a zenitet; a muskotályt, a chardonnayt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget és az olaszrizlinget. A szüret során a legnagyobb kihívást a különböző fajták összehangolása jelenti figyelembe véve a területi és logisztikai sajátosságokat. A főborász szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!