Laczkó Gábor, a Törley főborásza így nyilatkozott a szőlőültetvényeikről. „Korai lenne még megmondani, milyen évjárat lesz az idén illetve, hogy milyen lesz az idei termés minősége. A kora nyári sok csapadék a mi munkánkat sem könnyítette meg, de új telepítéseink és nem szegmentált, jó fekvésű birtokszerkezetünknek köszönhetően a kihívásokra időben reagáltunk, így jó állapotban vannak a szőlőültetvényeink. A technológiai érettséget nem csak fajtánként, táblánként határozzuk meg, hanem külön-külön csendes és pezsgő alapboraink esetében." - írja közleményében a Törley.
A Törleynél augusztus harmadik hetében jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a korai érésű Irsai Olivért. A fajta azonban magas cukorfokot, a boroknál elengedhetetlen szintű savtartalom mellett nehezen ér el, így abból díjnyertes bor készítésének origója a megfelelően telepített és karbantartott ültetvény, a jól meghatározott időpontban végzett, gyors szüret, majd a reduktív feldolgozás.
Laczkó Gábor elmondta, az Irsai Olivér szüretét követően bevárják a többi fajtát; a zenitet; a muskotályt, a chardonnayt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget és az olaszrizlinget. A szüret során a legnagyobb kihívást a különböző fajták összehangolása jelenti figyelembe véve a területi és logisztikai sajátosságokat. A főborász szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok.
![]() |
Sustainable World 2022Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért! |
![]() |
Portfolio Digital Transformation 2022Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni! |
![]() |
Hitelezés 2022Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is! |