2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Élelmiszer

Előremutató technológia: ez lehet a megoldás a sütőipar legnagyobb problémájára

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a hűtési technológiák alkalmazási lehetőségeiről szervezett szakmai napot a „Tanuljunk Együtt!” programsorozat keretén belül 2019. november 29-én az IREKS-STAMAG Kft. komáromi, IREKS Vevő Központjában.
 
 

Az egy napos gyakorlatorientált program keretében a résztvevők megismerkedhettek a késleltetett kelesztés, a kelesztés-megszakítás technológiák iparban jól használható módozataival, mindezt színvonalas helyszíni bemutató keretében is végigkövették a tészta készítésétől a kisütéséig. Ezen kívül termékfejlesztési javaslatok és szemléletformáló, hasznos ötletek is megosztásra kerültek, olvasható a NAK oldalán.

Mint kiderült, a gyártási folyamatok racionalizálhatóbbá válnak a hideg tésztavezetésnek köszönhetően, mivel a termelés nem korlátozódik a hajnali órákra. A dolgozók előző nap elkészíthetik a kisütésre váró tésztaadagokat, így a technológia megoldással szolgálhat a sütőipar egyik legnagyobb problémájára, a munkaerőhiányra. Mindez akár a termék minőségi javulását is eredményezheti, valamint kitörési pont is lehet, amennyiben a termékskála bővítés vagy a franchise rendszerű terjeszkedés a cél.

Kép forrása: Getty Images

A különböző hűtési technológiákat, mint a 3-4 órás és a 20 órás kelesztés késleltetés, a kelesztve fagyasztást, a kelesztés nélkül fagyasztott üzemi hőmérsékleten való felengedést és programozott felengedést, valamint elősütött fagyasztott technológiát a baguett, császárzsemle, croissant termékek elkészítésén keresztül mutatták be a tréninget vezető szakemberek. A program során kitértek a gyakori technológiai és sütési hibákra, a különböző tésztavezetés feltételeire és az összetevők minőségének fontosságára.

A programon való részvétel a kamarai tagok számára ingyenes volt, a korlátozott létszámkeret miatt a NAK 10 fő sütőipari szereplőnek tudta a részvételét biztosítani. A vélemények alapján egyértelműen látszott, hogy a program kifejezetten hasznos volt az olyan szereplőknek, akik a fent bemutatott technológiák bevezetését egyelőre még csak tervezik, de ugyanolyan hasznosnak találták azok is, akik már alkalmaznak hűtési technológiát és a további hozzákapcsolható praktikus gyakorlati megoldások iránt érdeklődtek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu