2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Élelmiszer

Ez a szupergyümölcs lehet a karcsúság természetes titka: te szereted?

Akár fogyni szeretnél, akár megőriznéd a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja Neked, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérd a célod.
 
 

Színe zöld, sárga, vagy éppen sötét lila, formája lehet gömbölyű, hosszúkás vagy tojásdad. Finom, édes csonthéjas gyümölcs. Igen, ez a szilva! A kutatók szerint a szilva igazi szupergyümölcs, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz élelmi rostot, szorbitolt, K-vitamint, klorogénsavat és káliumot - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A K-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. A szorbitolnak és a rostoknak köszönhető a szilva egyik legközismertebb, tudományosan is alátámasztott élettani hatása a hashajtó (laxatív) hatás, amely – mint természetes módszer – az anyagcsere optimális működését, illetve annak serkentését segíti elő. A szilvában nagy mennyiségű klorogénsav van, amelynek az elhízást megelőző hatását köszönheti. A klorogénsav a polifenolok, a másodlagos anyagcseretermékek közé tartozik, amely legnagyobb mennyiségben a kávéban található, utána az alma, a szilva, a kajszi, a meggy és a körte következik. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, mivel pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Nemcsak a friss szilvának vannak jótékony hatásai, az aszaltszilva szintén nagyon egészséges: hozzájárul a megfelelő bélműködéshez és minden vitamin, hasznos tápanyag megtalálható benne. Természetes K-vitamin-forrás, illetve káliumban gazdag, ezért, ha legalább 100 gramm aszaltszilvát fogyasztunk, akkor az fedezi a napi ajánlott mennyiség 30 százalékát.

Bár a szilva élettani szempontból nagyon értékes gyümölcs és hazánkban 23 fajtáját ismerjük, mégis nagyon keveset, fejenként alig több mint 1 kilogrammot fogyasztunk belőle évente. Az Európai Friss Kalandok program nemcsak a szilva-, hanem általában a gyümölcsfogyasztást népszerűsíti Magyarországon, és igyekszik minél több fiatalt, gyermekes családot megismertetni a zöldségek és gyümölcsök egészségmegőrző hatásaival.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    Agrárszektor Konferencia 2020

    Most még a legkedvezményesebb áron

    Öngondoskodás 2020

    Befektetés, vagyon, megtakarítás

    Portfolio Private Health Forum 2020

    Koronavírus és a magánegészségügy

    Budapest Economic Forum 2020

    A magyar gazdasági csúcstalálkozó

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu