Filléres őszi szuperzöldségek: ezeket edd, ha egészséges akarsz maradni

Filléres őszi szuperzöldségek: ezeket edd, ha egészséges akarsz maradni

agrarszektor.hu
A tökfélék családjának rendkívül színes és változatos a világa. Mégis, a legtöbben vagy egyáltalán nem fogyasztják, nem szeretik vagy kimerül az elkészítési mód a főzelékben. Pedig a tökfélék rengeteg módon felhasználhatók, a főzelék mellett leves, sőt még sütemény is készíthető belőlük. Ami pedig a legfontosabb, hogy fillérekért hozzájuthatunk ezekhez a zöldségekhez, ráadásul számos ásványi anyaghoz és vitaminhoz juttathatjuk a szervezetünket a fogyasztásukkal.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tökfélék nem csak jól felhasználhatók, de praktikusan tárolhatók is. Éppen ezért érdemes a felesleges adagokat legyalulni, lereszelni, majd eltenni a fagyóba, hiszen jól viselik a mélyhűtést. Télére például érdemes elspájzolni belőlük, mivel így sok értékes vitaminhoz, tápanyaghoz juthatunk a szürkébb, hűvösebb napokban is. Ráadásul árak tekintetében sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni - írja a HelloVidék

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyem fajtákat érdemes fogyasztani és miért?

Főzőtök

A főzőtök színe halványsárga, enyhén zöldes, igen kedvező hatásai miatt pedig gyógynövényként is fogyasztható: ismert gyulladásgátló hatása, megakadályozza a ráksejtek növekedését, csökkenti a vércukorszintet. A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, pitéket is. A tök rengeteg szerves sót tartalmaz, vegetáriánusok számára példáuk kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Szakemberek szerint a főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. Javasolják többek közt azt is, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek érdemes nyersen fogyasztani a tököt, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma. A főzőtöknek további előnye, hogy a fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma nagyon alacsony.

Sütőtök

A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében lenyűgöző mennyiségű A -vitamint tartalmaz, de kiváló C -vitamin és kálium forrás. Az N -vitamin az A -vitaminhoz hasonlóan segíti az immunrendszert, és különleges szerepet játszik a sebek gyógyulásában és a sejtek károsodásának megelőzésében. A kálium segíti az egész testet, a vesék, az izmok és a szív megfelelő működését. A sütőtök némi cinket is tartalmaz, ami segíti az anyagcserét és hozzájárul a helyes immunfunkciók működéséhet, illetve segíti a test növekedését és fejlődését is, ezért különösen fontos a terhes nők és a gyermekek számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Cukkini

Bár a cukkinit gyakran zöldségként kezelik, botanikailag gyümölcsnek minősítik. Más gyümölcsökhöz hasonlóan tápanyagai széles skálája sok szempontból előnyös lehet az egészségére. A cukkini vitaminokat, ásványi anyagokat és más hasznos növényi vegyületeket, például polifenolokat tartalmaz. Elősegíti az egészséges emésztést, a víz és a cukkiniben lévő oldható és oldhatatlan rost csökkentheti a székrekedés kockázatát. Az oldható rost egyébként táplálékforrásként is szolgál a bélbarát baktériumok számára. A cukkini magas víz- és rosttartalmú, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Ezek a tulajdonságok csökkenthetik az étvágyat és elősegíthetik a fogyást. Elősegíti az egészséges vércukorszintet. A cukkini alacsony szénhidráttartalmú és jó rostforrás. A gyümölcsökből és zöldségekből származó magas rosttartalmú étrend segíthet a 2 -es típusú cukorbetegek vércukorszintjének szabályozásában. Javíthatja a szív egészségét. Mindezeken kívül jó forrása az oldható rostnak, a C -vitaminnak és a káliumnak, amelyek mindegyike csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit. Sőt, még szemünk egészségéhez is hozzájárulnak. Lutein és zeaxantin antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?