2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Élelmiszer

Hatalmas bejelentést tett a Sió gyümölcslégyártó: ez sok mindent megváltoztathat

Az Eckes-Granini Csoport és leányvállalatai (Magyarországon a SIÓ-Eckes) 2021-től egész Európában klímasemlegesek lettek, mivel teljes mértékben ellensúlyozzák károsanyag-kibocsátásukat. A hitelesített kompenzáció érdekében a teljes cégcsoport csatlakozott a brazíliai Portelben folyó nemzetközi klímavédelmi programhoz, amellyel évente a becslések szerint 17.872 hektár trópusi esőerdő megóvását támogatja az Amazonas-medencében.
 
 

A vállalatcsoport működésének alappillére a gyümölcs és a természet, amelyben terem. Éppen ezért a cég évek óta dolgozik azon, hogy a gyümölcslégyártási tevékenysége környezeti teljesítményét javítsa. Komplex, 6 pillérre épülő fenntarthatósági stratégiájával a teljes működést lefedi, konkrét, mérhető lépéseket téve a környezetvédelem érdekében. A stratégia „Klímavédelem” pillérje keretében 2021. januártól fontos mérföldkövet ért el a vállalatcsoport.

Az Eckes-Granini és a ClimatePartner – nemzetközi klímavédelmi szolgáltató vállalat – együttműködése révén felmérték a vállalat teljes szén-dioxid kibocsátását, majd annak kompenzálásán keresztül tudott megvalósulni a klímasemlegesség. Ennek hitelesítéséhez a kompenzálás során egy fejlődő országban zajló klímavédelmi projekthez szükséges csatlakozni: az Eckes-Granini Csoport a brazíliai Portelben folyó erdővédelmi programot támogatja, amely évente összesen mintegy 151 ezer hektárnyi területet véd meg a kiirtástól az Amazonas esőerdőben, a Föld tüdejében.

A nemzetközileg elismert klímavédelmi program részeként olyan, alternatív megélhetést biztosító brazíliai oktatási kezdeményezéseket is támogatnak, amelyek segítségével esőerdőőröket képeznek, és figyelmet fordítanak a helyi lakosság edukációjára is. A Brazíliában folyó klímavédelmi kezdeményezés azért fontos, mert a hatalmas kiterjedésű trópusi esőerdők oxigént termelnek és hatékonyan megkötik a levegőben szálló port is, amivel számottevően csökkentik a légkör szén-dioxid szintjét. A jelenleg fennálló problémát jól szemlélteti, hogy 2019 augusztusa és 2020 júliusa között összesen 11.088 négyzetkilométernyi növényzet semmisült meg, ez 9,5%-kal több, mint az előző 12 hónapban. Amazóniában 2008 óta, azaz 12 éve nem pusztult el ekkora területű esőerdő.

Kovács Ágnes, az Eckes-Granini Csoport Marketing és Innovációs vezetője elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy a SIÓ-Eckes már teljesen klímasemlegesen működik, ezzel ellensúlyozva ökológiai lábnyomát. A vállalatcsoport kitűzött célja, hogy mérhető módon járuljon hozzá az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A ClimatePartnerrel együttműködve a jövőben is egyre hatékonyabb és átfogóbb klímavédelmi intézkedések megvalósításán fognak dolgozni, ismertette Kovács Ágnes, hozzátéve, hogy a hazai szinteken is a fenntartható fejlődés stratégiája mentén haladnak.

Az elmúlt években többek között biológiailag lebomló szívószálat vezettünk be, folyamatosan dolgozunk csomagolásaink még fenntarthatóbbá tételén, valamint működésünk 100%-ban megújuló energiára állt át és új vízszűrő berendezésünkkel körülbelül 20%-kal tudtuk csökkenteni szennyvíz kibocsátásunkat. Hisszük, hogy ezt a szemléletet beépítve a mindennapjainkba és a konkrét, mérhető tettekkel folyamatosan tudunk fejlődni

– mondta el Kovács Ágnes a SIÓ-Eckes siófoki gyárában megrendezett eseményen.

A mérföldkövet bejelentő eseményen részt vett Szentkirályi Alexandra kommunikációért felelős kormánybiztos, kormányszóvivő is, aki üdvözölte Magyarország vezető gyümölcslégyártó vállalatának környezetvédelmi elkötelezettségét. A kormányszóvivő asszony elmondta, hogy a magyar kormánynak határozott klímavédelmi céljai, intézkedései vannak. Közel egy éve fogadta el a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, és eredményesen és következetesen halad vállalásainak teljesítése felé.

Mindig örülünk, ha ebben szövetségesekre is találunk. A klímatudatos társadalom megteremtése az egyéni felelősségvállalással kezdődik, amiben a cégeknek, gazdasági társaságoknak is kiemelt szerepük van. Az ambiciózus célok megvalósításához fontos az átfogó és tartós szemléletformálás, hiszen a klímaváltozás mindenki közös ügye

– mondta Szentkirályi Alexandra.

A vállalatcsoport fenntarthatósági stratégiájáról és programjairól itt és itt lehet részletesebben olvasni.

(A cikkben szereplő képek a SIÓ-Eckes Kft. tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu