Fontos megállapodás született az erdők és termőföldek védelméről a klímacsúcson

Fontos megállapodás született az erdők és termőföldek védelméről a klímacsúcson

MTI
Száznál több ország részvételével megállapodás született az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) a világ erdőségeinek megóvásáról és a felelős termőföldhasználat előmozdításáról. A megállapodás - amelyet 105 ország képviselői írtak alá - célként tűzi ki, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az aláíró országokban van a világ egybefüggő természetes erdőterületeinek 85 százaléka. Az egyezményhez csatlakozó országok kedden közzétett listáján szerepel mások mellett Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína. Az Európai Unió nevében aláírta az egyezményt az Európai Bizottság is. A megállapodáshoz kapcsolódva többtucatnyi globális nagyvállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben nem finanszíroz olyan beruházásokat és ipari tevékenységeket, amelyek közvetlenül kötődnek az erdőségek kiirtásához. Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodást hivatalosan bejelentő keddi felszólalásában úgy fogalmazott: véget kell vetni annak a felfogásnak, amely szerint "az emberiség feladata a természet leigázása".

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Glasgowban kötelezettséget vállalt kedden arra, hogy az uniós költségvetésből 1 milliárd eurót fordítanak a következő 5 évben az erdők védelmére. A világ erdőinek megóvásáról és a felelős termőföldhasználat előmozdításáról szóló konferencián Von der Leyen elmondta: az erdővédelem közös felelősség, nemcsak az éghajlat stabilitásának megtartása szempontjából, hanem azért is, mert a világ erdei továbbra is több százmillió embernek biztosítanak megélhetést. A bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra is, az erdőkben és a földeken, csökkenteni kell az ökológia lábnyomot világszerte.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az európai emberek nem akarnak többé olyan termékeket vásárolni, amelyek előállításához erdőírtás kapcsolódik. Ezért hamarosan javaslatot teszünk az EU által okozott globális erdőirtás elleni küzdelemről szóló rendeletre, amellyel összefüggésben szorosan együttműködünk a termelő országokkal  

- jelentette ki.

A felajánlott 1 milliárd euróból 250 milliót a kongói medence őserdeinek védelmére szánják. A COP26-rendezvény első két napján jelen volt és felszólalt Áder János köztársasági elnök is.

A brit kormányfő, Boris Johnson glasgow-i sajtóértekezletén kijelentette: a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok (G20) hétvégi római csúcstalálkozójáról hazafelé tartva még úgy látta, hogy ha a klímaváltozás elleni küzdelem futballmeccs lenne, az emberiség 5-1 arányú vesztésre állna. Az erdőirtás befejezésére tett kötelezettségvállalásra utalva úgy fogalmazott, hogy az értekezlet eredményeként "véget ér a nagy láncfűrészes mészárlás", és a világ erdőségeinek 85 százaléka az évtized végéig védelem alá kerül. Johnson e kijelentésének előzményeként, a COP26 keddi munkanapján 105 ország képviselői megállapodást írtak alá arról, hogy 2030-ig meg kell állítani, sőt vissza kell fordítani a nagyipari méretű erdőirtást és a vele járó talajerózió folyamatát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az aláíró országokban van a világ egybefüggő természetes erdőterületeinek 85 százaléka. Az egyezményhez csatlakozó országok listáján szerepel mások mellett Brazília, Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada és Kína.
Az Európai Unió nevében aláírta az erdővédelmi egyezményt az Európai Bizottság is. A megállapodáshoz kapcsolódva többtucatnyi globális nagyvállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőben nem finanszíroz olyan beruházásokat és ipari tevékenységeket, amelyek közvetlenül kötődnek az erdőségek kiirtásához. Ugyancsak kedden széleskörű megállapodás jött létre a résztvevők között a széndioxidnál jóval erőteljesebb üvegháztatást kifejtő metángáz kibocsátásának jelentős csökkentéséről 2030-ig. Kedd esti sajtóértekezletén Boris Johnson kijelentette, hogy mindezek alapján "óvatosan derűlátó", de hangsúlyozta, hogy a célok eléréséig még nagyon hosszú az út, és óvakodni kell a hamis remények keltésétől.

EZ IS ÉRDEKELHET

A brit miniszterelnök elmondta: a karbonsemlegesség elérésén dolgozó országok részaránya a globális hazai össztermékből (GDP) most már meghaladja a 90 százalékot, jóllehet nemrégiben ez az arány még nem egészen 30 százalék volt. António Guterres, az ENSZ főtitkára ugyanakkor a BBC televíziónak nyilatkozva kedden kijelentette: nagyon nehéz lesz teljesíteni azt a nemzetközi vállalást, amelynek célja, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg az 1,5 fokot. Guterres szerint e célkitűzést fenn lehet tartani, de őt nagyon aggasztják a geopolitikai megosztottságok, mindenekelőtt a fejlett és a feltörekvő gazdaságok közötti együttműködés problémái. Hozzátette: a további tárgyalásokon az országok közötti bizalomhiány lesz a legnagyobb akadály. Az ENSZ-főtitkár is úgy vélekedett, hogy még nagyon hosszú út vezet az ésszerű kompromisszum eléréséig. Az állam- és kormányfők a glasgow-i COP26-értekezlet első két napjának csúcstalálkozója után távoznak a skóciai nagyvárosból, és az ülés további szakaszában a kormányok által tett vállalások technikai kidolgozása kerül napirendre szakértők részvételével.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?