2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Élelmiszer

Így teljesített 2019-ben a világ élelmiszeripara: vannak meglepetések

A uniós tagállamok felénél az ital- és élelmiszer-előállítás bizonyult a legjelentősebb munkáltatónak tavaly. Ugyanakkor az EU-s élelmiszeripar az üzemméret tekintetében erősen diverzifikált.
 
 

Az ital és élelmiszer-előállítás az Európai Unió legjelentősebb feldolgozó ágazataként 1,2 trillió euró árbevételt ért el 2019-ben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A foglalkoztatottak száma 4,72 millió, míg a termékek hozzáadott értéke 236 milliárd euró volt. A tagállamok felénél az ital- és élelmiszer-előállítás bizonyult a legjelentősebb munkáltatónak.

Az élelmiszeripari termékek exportjának kb. háromnegyede az unión belül zajlott. Az unión kívüli export értéke elérte a 110 milliárd eurót. Ágazatok szempontjából a forgalom 20%-át a húsipar adta, ugyanakkor a legtöbb alkalmazottat (33%) a sütőipar foglalkoztatta. Ez talán nem meglepő, hiszen az élelmiszeripari vállalkozások több mint fele sütő és lisztes termékek gyártását végezte (52%), amelyet jócskán lemaradva a húsipar (12%) követett.

Az élelmiszeripar az üzemméret tekintetében erősen diverzifikált. A vállalkozások alig 0,9%-a nagyvállalat, míg 99,1%-a kis- és középvállalkozás. Ugyanakkor a nagyvállalatok adták a forgalom 52,5%-át, a hozzáadott érték 54,2%-át és a szektorban dolgozók közel 40%-át.

A felmérés 2017-es adatai szerint hazánkban az élelmiszerek és italok forgalma 12,4 milliárd euró volt, amely 2,3 milliárd euró hozzáadott értéket generált. A szektorban 6778 vállalkozást azonosítottak, amely közel 106 ezer dolgozónak biztosított megélhetést.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu