Itt a figyelmeztetés: szennyezett citromok, narancsok lehetnek a magyar boltokban

Itt a figyelmeztetés: szennyezett citromok, narancsok lehetnek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakban a rendszeres és alapos határellenőrzések ellenére is előfordultak a hazai boltokban olyan citrusfélék, amelyekben a megengedett határérték feletti, vagy pedig az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A hatóság kiemelten ellenőrzi a citrusfélék növényvédőszermaradék-tartalmát, ám jelezték, hogy a fogyasztók teljes biztonsága érdekében ugyanilyen fontos vállalkozói részről a felelős magatartás és a fokozott önellenőrzés is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hatályos közösségi rendelkezések (vagyis az EU Bizottságának 2021/2246 végrehajtási rendelete) alapján a citrusféléket már az unióba való belépéskor kiemelt ellenőrzésnek vetik alá, emiatt eleve kevesebb kifogásolt áru érkezhet az unió területére - olvasható a Nébih oldalán. A novembertől áprilisig tartó időszakban - azaz, amíg hazai idénygyümölcsök hiányában több citrusfélét fogyasztanak a magyar vásárlók - a Nébih, valamint a területileg illetékes kormányhivatalok fokozottan ellenőrzik a citrusfélék növényvédőszer-tartalmát. A figyelem elsődlegesen a határállomásokon beáramló import áru, valamint a nagybani piacok, logisztikai központok kínálatának átvizsgálására irányul, hogy a hibás gyümölcstételek innen már biztosan ne kerülhessenek tovább a lakosságot kiszolgáló üzletek polcaira, a piaci standokra.

A körültekintő hatósági ellenőrzés ellenére az elmúlt időszakban a szakemberek több esetben tapasztalták, hogy az Európai Unión kívüli országokból - elsősorban Törökországból - olyan gyümölcsök (például citrom, grapefruit, narancs, mandarin, klementin) érkeztek hazánkba, amelyek vagy a megengedett határérték felett tartalmaztak egy-egy növényvédőszer-hatóanyagot, vagy az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszert használtak fel a kezelésükre. Utóbbi esetben klórpirifosz, prokloráz és klórpirifosz-metil hatóanyagok jelenlétét mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a citrusfélékben.

A negatív tapasztalatokra való tekintettel a Nébih mostantól még fokozottabban ellenőrzi az import citrusfélék növényvédőszermaradék-tartalmát a forgalmazóknál. Mindamellett az áruházláncok, forgalmazók felelősségét is fontos hangsúlyozni. Egyúttal arra hívták fel az élelmiszerágazatban tevékenykedő vállalkozók figyelmét, hogy az önellenőrzés során kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket! A fogyasztók biztonsága érdekében ugyanis így garantálható leghatékonyabban, hogy nem megfelelő tétel ne kerülhessen a polcokra, probléma esetén pedig a vállalkozás minél előbb intézkedhessen a forgalomból való kivonást illetően

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?