2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Élelmiszer

Jó a kis sertésáfa, de senki sem tudja, mennyire

Van vizsgáló bizottság, de nincsenek adatok.
 
 

Még senki sem tudja, konkrétan milyen piaci hatással jár, hogy januártól 5 százalékra csökkent az élő és a félsertések áfa kulcsa. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint viszont pozitív folyamatok indultak el.

Az év eleje óta eltelt időszak tapasztalatai szerint pozitív folyamatok indultak el, hogy januártól az élő- és a félsertés áfája 5 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról - közölte a VM. A tárca közleménye szerint ugyan az áfa-csökkentés hatásainak vizsgálata összetett feladat, de a hatások felmérésével kapcsolatos munka már januárban elkezdődött, a témában eddig két egyeztető megbeszélést tartottak. Az információkat a tárca koordinálásával, az összes érintett szereplővel közösen összesítik.

Az ágazati, termelői visszajelzések alapján az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült, a termelők a forgalom növekedéséről számolnak be, emellett a kisüzemek is emelkedő keresletről tájékoztatták az érdekképviseleti szervezeteket - közölte a tárca. Kisebb élénkülés van a tenyészállatok forgalmában is, ennek oka lehet, hogy a tenyészállatok vásárlása is az 5 százalékos áfa-körbe tartozik január elsejétől.

Az intézkedés eredményeit a hazai alapanyagok iránti kereslet mellett számos egyéb ponton kell vizsgálni a közlemény szerint:, így figyelemmel kísérik az élőállat felvásárlás mennyiségi és ár adatait, a külkereskedelmi folyamatokat, az áfa-bevételek alakulását, valamint az érintettek likviditási helyzetének alakulását is.

A tárca tájékoztatása szerint a konkrét adatok érdemi elemzése csak 2-3 hónap elteltével kezdődhet meg, ahogy az ahhoz szükséges statisztikai, áfa-bevallási és egyéb adatok rendelkezésre állnak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu