2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Kevesebb nádat vágtak idén

Nem kedvez az időjárás a munkának, így a tervezett 300 hektár helyett körülbelül 200 hektárról tudták levágni a nádat a Velencei-tónál. Többnyire csak a partok mentén sikerült nádat vágni, a nagyteljesítményű betakarító kombájnokat mindössze hat napig bírta el a jég - írja az MTI.
 
 

A napokban befejezték az aratást, öt vállalkozó és a vízügyi igazgatóság több brigádja dolgozott a tónál. A kedvezőtlen időjárás miatt haszonnádból a tervezett 270 hektár helyett 100 hektárt tudtak learatni, a vízminőségvédelmi nádvágást pedig a tervezett 51 hektár helyett 21 hektáron végezték el, továbbá a természetvédelmi területen nagyjából 50 hektáron vágták le a száraz vízinövényt - mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kedden.

A nádaratók munkáját az időjárás mellett az is nehezítette, hogy fokozottan ügyelniük kellett arra, ne sértsék meg az alacsony vízállás miatt víz felszíne fölött levő úgynevezett nádrizómákat, mivel azokból sarjadnak majd ki a növény fiatal hajtásai.

A Velencei-tó vízfelületét körülbelül ezer hektáron borítja nád. A teljes területet az utóbbi évtizedek nádaratáshoz kedvezőtlen időjárása miatt egyszer sem sikerült teljesen letakarítani, emiatt változó a learatott nád minősége. Azokról a területekről, amelyeket évről-évre learatnak, kitűnő minőségű nádat vágtak, a ritkán sorra kerülő részeken viszont kevésbé jó minőségű volt a vízinövény.

A nádaratás befejezése után a "takarítás" ad munkát a vízügyi igazgatóságnak. Április 30-ig ki kell takarítaniuk ugyanis a tóból a nádvágás során keletkezett, partra sodort hulladékot, törmeléket.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu