2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Élelmiszer

Kicsapta a biztosítékot a hegyközségekről szóló törvény

Ma kezdi tárgyalni a hegyközségekről szóló törvény módosítását a parlament szakbizottsága. A nagy port kavart módosítási javaslatot a hazai szőlő- és borágazatot fenyegető legnagyobb veszélyként értékelik az érintettek.
 
 

Tiffán Zsolt fideszes képviselő jelenleg sikerrel pályázhatna a legnépszerűtlenebb politikus címére bortermelői körökben. A villányi borászként is tevékenykedő képviselő október elsejei törvénymódosítási javaslata a kritikusok szerint egyedül a nagyobb birtokok helyzetbehozását, a kisebb termelői közösségek ellehetetlenítését, a jelenlegi hegyközségi rendszer vezetésének lecserélését szorgalmazza. Tiffán egyebek között azt javasolja: egy-egy borvidék alkothasson csak hegyközséget. A hatósági ügyekben eljáró hegybírót függetlenítené a hegyközség tagságától és megszüntetné választhatóságát, megszüntetné továbbá a szőlőterülettel nem rendelkezők és a felvásárlók hegyközségi tagsági viszonyát, sőt, szakítana az egy hegyközség egy hegybíró elvével.

„A hegybíró jelenleg a hegyközség választott tisztségviselője, akinek az érdekvédelem és a hatósági ügyek vitele egyaránt feladata. Hatósági ellenőrzést, hatósági feladatokat ellátó személyként elkerülhetetlenül érdekellentét alakul ki a hegyközség tagsága és a hegybíró között, ami kényszerűen rontja a hatósági tevékenység végzésének hatékonyságát” – áll Tiffán javaslatában. A borász-képviselő az egy tag egy szavazat elve helyett a szavazati jogot a hegyközségi tagok gazdasági tevékenységének nagyságához kötné.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a törvénytervezet tárgyalásának felfüggesztését kérte arra hivatkozva, hogy a jogszabály-módosítás megismert formája „súlyos és azonnali problémákat okozna” a minőség- és eredetvédelem, a magyar borok forgalomba hozatala, az uniós támogatások lehívása terén, továbbá elbizonytalanítaná a hegyközségi rendszer szereplőit. A borforgalmazás zavarai miatt kialakuló űrbe a tanács szerint külföldi, zömmel olasz termékek törnének be. „Nem választható szét a szőlészeti és borászati tevékenység úgy, hogy utóbbiaktól hegyközségi járulékra számítanának, de se tagsági, se szavazati joguk nem lenne” – sorolja az aggályokat az állásfoglalás. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a HNT sajtóközleménye megalapozatlan állításokat tartalmaz.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu