Kongatják a vészharangot: külföldi sertéshússal áraszthatják el a magyar boltokat

Kongatják a vészharangot: külföldi sertéshússal áraszthatják el a magyar boltokat

A lehető legrosszabbkor jelent meg Németországban az afrikai sertéspestis (ASP), az elmúlt hetekben ugyanis a koronavírus-járványt követő sokk után éppen elkezdtek stabilizálódni az élősertés átvételi árak Európában. A vírus megjelenése az Európai Unió legnagyobb sertéshús-előállító országában várhatóan jelentős zavarokat okoz majd az unió sertéshúspiacán, ezáltal pedig veszélybe sodorhatja a magyar húságazatot is. A hazai szektor szereplői hústúlkínálattól tartanak, a félelmük pedig egyáltalán nem alaptalan. Az Agrárszektornak Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója elmondta, az európai közösségen belül maradt sertéshúsok várhatóan nagyobb mennyiségben, nyomott árakon bizony megjelennek majd a magyarországi bevásárlóközpontok kínálatában is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Julia Klöckner német agrárminiszter 2020. szeptember 10-én megerősítette az afrikai sertéspestis németországi megjelenését a vaddisznó állományban, ami jelentős zavarokat okoz már most az Európai Unió sertéshúspiacán, hiszen az unió legnagyobb sertéshús-előállító országáról van szó. A korábbi gyakorlat alkalmazását feltételezve várható volt, hogy a legtöbb EU-n kívüli ország megtiltja majd a német sertéshús importját, melynek eredményeként Németországban ideiglenes túlkínálat alakulhat ki, és a német vágóhidak a beragadó húskészleteik minél nagyobb részét a saját piacaikon kívül próbálják majd elhelyezni. Ez a magyar húságazatot és piacot is veszélybe sodorhatja, hiszen nagy a valószínűsége annak, hogy Németország szinte "bármilyen áron" a magyar kiskereskedelmi láncok felé is értékesítési ajánlatokat fog tenni. A hazai kereskedelmi láncokat Nagy István agrárminiszter, illetve a sertéságazat szereplői és azon belül a Magyar Húsiparosok Szövetsége is arra kérte, hogy részesítsék előnyben a kiváló minőségű magyar sertéshúst beszerzéseik során, és ne vásároljanak, illetve értékesítsenek irreálisan alacsony, a termelési költségeket nem fedező árú külföldi sertéshúst. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az Agrárszektor Makai Szabolcsot kérdezte meg arról, Az ASP németországi megjelenése milyen hatással lehet Magyarország sertéspiacára. A szakember felidézte, hogy a sertéspestis magyarországi bejelentését követően a sertésárak átmeneti csökkenését az átvételi árak jelentős emelkedése követte, amely elsősorban a kínai gazdaság sertéshús iránti igényének kielégítése miatt alakult ki. 

Tekintélyes mennyiségű sertéshús exportjára nyílt lehetőség az Európai Unióból, amely a raktárakban lévő sertéshús kiürítését eredményezte. Ezt követően az élősertés átvételi árak a koronavírus-járvány elterjedése miatt ismét csökkentek, majd a kilogrammonként 400-420 forintos árszinten stabilizálódni látszódtak (9 héten át nem változott a német tőzsdei ár), amikor is bejelentették a németországi ASP-t

 - tájékoztatta lapunkat.

Komoly aggodalmakat okoz az európai, így a magyarországi húspiacon is, hogy a Németországban vaddisznókban megjelent ASP következtében érvénybe léptek a kiviteli korlátozások az országból Kína, Japán és Dél-Korea irányába is - mondta a szakember. Hozzátette, ennek következtében felmerült az igénye annak, hogy nagy mennyiségű sertés(hús) unión belüli elhelyezését kell megoldani nagyon gyorsan, illetve új piacok felkeresésére van szükség. Az árakban is nagyon hamar megmutatkozott a pestis németországi megjelenése, Makai Szabolcstól megtudtuk ugyanis, hogy a német tőzsdén a sertés ára rövid időn belül 20 euró centtel csökkent, és mivel a magyarországi élősertés árak alakulását a német piaci árakhoz igazítják, a hazai piacon kilogrammonként 50 forintos élősertés árcsökkenés (360-370 Ft/kg-ra) jelentkezett. Ráadásul, ha ez nem lenne elég a hasított félsertések piacán szintén komolyabb, kilogrammonként 60 forintos árcsökkenés következett be.

 A vágósertések árcsökkenését a választott malac árának (25 kg-ra vetítve) 12 euróval történő (170 Ft/kg-os) csökkenése követte, amely már önköltség (540 Ft/kg) alatti árat jelent

 - közölte a szakember. 

Makai Szabolcs szerint a hazai húságazat félelme nem alaptalan, az Európai közösségen belül maradt sertéshúsok ugyanis várhatóan nagyobb mennyiségben, nyomott árakon megjelennek majd a magyarországi bevásárló központok kínálatában is. Ez pedig a magyar húsipar termelésére és árképzésére is hatással lesz majd. 

Összességében a kedvezőtlen piaci folyamatok a magyarországi sertéslétszám további, remélhetőleg átmeneti csökkenését is eredményezhetik. Mi a Talentis Agronál csak egyet tehetünk, hogy maximalizálluk a kibocsájtást és a minimalizáljuk a költségeket, hogy az 1 kilogramm hús előállítása a legkedvezőbb legyen

 - hangsúlyozta. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13