2020. november 30. hétfő András, Andor

Hírek - Élelmiszer

Koronavírus: komoly gondok lehetnek északi szomszédunk élelmiszer-ellátásban

Komoly gondokat okozhat a szlovákiai lakosság ellátása, ha a környező országok hosszabb időre lezárnák a határaikat, északi szomszédunk ugyanis nem önellátó, és nincs stratégiai terve a válsághelyzet kezelésére. Olyannyira rossz a helyzet, hogy egy esetleges határzár esetén az alapvető élelmiszerek behozatal is gondot okozna.
 
 

Azok az egyezmények, amelyek betartására Szlovákia kötelezte magát, minden ember számára garantálják az elegendő élelmiszerhez való hozzájutás jogát, az országnak ennek ellenére nincs válságterve az élelmiszerekből való önellátásra - írja az Infostart

Egyik napról a másikra megtörténhet, hogy az országok lezárják határaikat, és gondot okoz majd olyan alapvető élelmiszerek behozatala, amelyek más élelmiszerek előállításához szükségesek, vagy csak mert Szlovákiában nem gyártják azokat

- nyilatkozta Jana Venhartová, Szlovákia Élelmiszer-kamarájának igazgatója.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A koronavírus első hulláma idején nem lehetett kapni például élesztőt, amelyet Szlovákiában nem gyártanak, és jelenleg Magyarországról, illetve Csehországból való behozatalra szorul az ország. Ez viszont a jövőben problémát okozhat. Venhartová kiemelte, ha csak egyik ország is leállítaná az élesztő kivitelét, nem tudnák biztosítani a pékáruk előállítását.

A koronavírus első hulláma idején, amikor az emberek kivásároltak bizonyos árucikkeket az élelmiszerüzletekből, a szlovák földművelésügyi tárca egy memorandumot írt alá az áruházláncokkal. Ján Mièovský földművelésügyi miniszter szerint a memorandum értelmében rendkívüli helyzet esetén rendkívüli intézkedéseket léptetnek életbe, és ezeknek köszönhetően lesz elegendő élelmiszer az üzletekben. A kereskedők azonban kevésbé optimisták, és úgy vélik, egy határzár esetén áru nélkül maradnának.

Ilyenkor jut szerephez az Állami Tartalékalap, amelyben kenyérbúzát, rizst, fagyasztott húst, kristálycukrot és lencsét tárolnak. Ezek az élelmiszerek a lakosság túlélését szolgálják válsághelyzetben. A tárolt mennyiség titkosított. Az ENSZ folyamatosan figyelmezteti az országokat, készüljenek fel az élelmiszerválságra, amely nem okvetlenül függ össze a koronavírussal. A gazdák szerint az államnak megérné befektetni a mezőgazdaságba, mivel Szlovákia éghajlati és talajviszonyai alkalmasak arra, hogy az ország önellátó legyen élelmiszerből.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu